Menedékjogot kért egy amerikai katona

Vágólapra másolva!
Németországban kért politikai menedékjogot egy amerikai katona, aki második iraki bevetése előtt dezertált az amerikai hadseregből, mert nem értett egyet a háborúval. Ügyében még hónapokig nem lesz döntés. Az elmúlt egy évben 71 Európában állomásozó amerikai katona dezertált.
Vágólapra másolva!

Politikai menedékjogért folyamodott Németországban egy Irakban szolgáló amerikai katona. A 31 éves Andre Sheperd egy németországi amerikai katonai támaszpontról második iraki bevetése előtt dezertált, egy ideig Bajorországban rejtőzködött, majd politikai menedékjogért folyamodott. Az illetékes karlsruhei migrációs és menekültügyi hivatal szerdán tárgyalta ügyét, és a tárgyaláson a katona is megjelent. A döntés állítólag hónapok múlva várható csak.

Az Ohio állambeli Clevelandből származó Sheperd az amerikai hadsereg 12. harci repülő hadosztályhoz tartozott, amelynek egységei a németországi Ansbachban állomásoznak. Korábban hat hónapot töltött az iraki Tikrítben, 2007 áprilisában azonban visszahívását kérte, mert - mint fogalmazott - nem kívánt egy általa jogellenesnek tartott háborúban részt venni.

"Teljes mértékben becsaptak bennünket" - jelentette ki szerdán a karlsruhei hivatal előtt. A menedékjogot célzó kérelmét azzal indokolta, hogy Németország elutasította a részvételt az Egyesült Államok által 2003-ban indított iraki háborúban. Egyidejűleg pedig arra az európai uniós rendelkezésre hivatkozott, amely szerint menekültstátus illeti meg azt a katonát, akit amúgy büntetés fenyeget amiatt, hogy nem hajlandó részt venni háborús bűncselekményekben vagy a nemzetközi jogba ütköző háborúban. Német hivatalos személyek megerősítették, hogy a szóban forgó rendelkezés Németországra is vonatkozik, azzal kapcsolatban ugyanakkor nem foglaltak állást, hogy az amerikai katona esetére is alkalmazható-e.

Az elmúlt évben egyébként 71 Európában állomásozó amerikai katona dezertált. Egyes értesülések szerint ugyanakkor Andre Sheperd az első, aki Németországtól kér politikai menedékjogot. Az esetleges siker precedensként szolgálhat más, a háborút ellenző katonák számára is, kudarc esetén viszont azzal kell számolnia, hogy átadhatják őt a katonai hatóságoknak vagy rögtön kitoloncolják az Egyesült Államokba. Akkor viszont börtön vár rá.