Továbbra is késhetnek a londoni járatok

Vágólapra másolva!
Kedden is érezhető a hétfőn lehullott szokatlan mennyiségű hó hatása Angliában. London tömegkölekedése ugyan már javult, és a repülőterek is üzemelnek, de a British Airways kora délutáni budapesti járatát törölték, és a társaság reggeli budapesti gépe is órákat késett. A hétfői havazás miatt minden ötödik brit nem jutott el munkahelyére, ami 370 milliárd forintnak megfelelő veszteséget jelent a brit gazdaságnak.
Vágólapra másolva!

Kedden is komoly közlekedési fennakadásokat, járattörléseket okozott a hétfői, brit mércével mérve óriási havazás Angliában, jóllehet Londonban és környékén már valamelyest normalizálódott a helyzet. A törlések ismét érintettek budapesti légi járatokat.

A brit fővárosban és Dél-Angliában kedden már nem havazott, előző nap azonban csaknem két évtizede nem mért mennyiségű, 30-40 centiméteres hó hullott. Az ilyen mennyiségű hó eltakarítására kevéssé felkészült helyi hatóságoknak továbbra is komoly küszködést jelentett.

A 400 kilométeres londoni metróhálózaton, amelynek 12 fővonalából hétfőn tíz leállt vagy csak részlegesen működött, kedden is fennakadások voltak. A szerelvények a legtöbb vonalon már jártak, de több útvonalat lerövidítettek, és változatlanul voltak lezárt metróvonalak.

A londoni városi buszközlekedés - amelyet naponta hatmillió utas vesz igénybe - keddre jórészt helyreállt, de voltak negyedek, amelyekbe továbbra sem lehetett busszal eljutni. A Transport for London, a brit főváros tömegközlekedéséért felelős vállalat, hétfőn csaknem egész napra teljesen leállította az autóbuszok közlekedését a havas utak okozta veszélyekre hivatkozva, így mind a nyolcezer londoni busz a garázsokban maradt.

A nagy londoni pályaudvarokon kedden is számos vonatjáratot töröltek, főleg az északra indulók közül, mivel a hó az éjjel Észak-Anglia és Skócia felé vonult.Hétfőn országszerte háromezer iskolában szünetelt a tanítás, melyek többsége kedden is zárva volt.

A legnagyobb brit repülőtéren, a London nyugati határában fekvő Heathrow-n - amelyen hétfőn többször is teljesen leállt a forgalom - kedden már mindkét kifutópálya üzemelt, de a légikikötőt működtető cég, a BAA változatlanul járattörlések és nagy késések lehetőségére figyelmeztette az utazókat.

Heathrow-n az előző napi 1300 járatból 868-at töröltek, köztük a British Airways mindhárom budapesti járatát. Kedden ezen a repülőtéren már csak 26 érkező és 19 induló járatot töröltek, de ezek között volt a British Airways kora délutáni budapesti járata, és a társaság reggeli budapesti gépe is órákat késett.

Az első összesítések szerint a hétfői nagy havazás miatt aznap országszerte hatmillióan nem jutottak el munkahelyükre, ami az összes brit alkalmazott 20 százaléka. A kiesés 1,2 milliárd font (370 milliárd forint) veszteséget okozott a brit gazdaságnak. A brit meteorológia a hétvégére újabb jelentős havazással számol.