Öngyilkos lett a pedofíliával vádolt német rocker

Vágólapra másolva!
Öngyilkosságot követett el Kurd Demmler, az egykori NDK egyik legelismertebb dalszövegírója. A pedofíliával vádolt 65 éves férfi holttestét kedden találták meg cellájában, éppen mielőtt folytatódott volna ügyének bírósági tárgyalása. A gyanú szerint négy év alatt hat kislányt rontott meg.
Vágólapra másolva!

Öngyilkosságot követett el a fogdában a pedofíliával vádolt Kurd Demmler, a hajdani NDK egyik legelismertebb dalszövegírója, számos egykori keletnémet rockegyüttes dalainak szerzője. A berlini ügyészség szóvivőjének tájékoztatása szerint a vizsgálati fogságban lévő Demmler holttestét kedd reggel találták meg cellájában, épp aznap, amikor folytatódott volna ügyének bírósági tárgyalása.

A 65 éves, Állami-díjas Demmlert több mint kétszáz rendbeli molesztálással vádolták, a gyanú szerint 1995 és 1999 között hat 10 és 14 közötti kislányt rontott meg. A lányokat azzal az ürüggyel csábította fel lakására, hogy vokalistákat keres újonnan alapítandó együttese számára. Az eljárás során Demmler tagadta a vádakat.

Az NDK egyik legismertebb zeneszerzője és dalszövegírója többek közt Nina Hagen, a Karat és a Puhdys számára is szerzett dalokat. Politikailag is aktív volt, 1989-ben ő is aláírta azt a határozatot, amely változásokat sürgetett az NDK-ban. 1989. november 4-én pedig ott volt a berlini Alexanderplatzon rendezett félmilliós nagygyűlés szónokai között.

Az "Irgendeiner ist immer dabei" (Valaki mindig jelen van) című szatirikus dal a keletnémet titkosrendőrséget (Stasi), annak mindenütt felbukkanó csendes ügynökeit figurázta ki.