Egész Afrikát egységesítené Kadhafi

Vágólapra másolva!
Közös pénzt, közös útlevelet, közös hadsereget vizionál Afrikának Moammer el-Kadhafi líbiai államfő, akit hétfőn neveztek ki az Afrikai Unió elnökévé. Kadhafi már nyáron szavazásra bocsátaná az afrikai egység kérdését.
Vágólapra másolva!

Hétfőn nevezték ki az Afrikai Unió elnökévé Moammer el-Kadhafi líbiai államfőt. A beiktatásról beszámoló New York Times szerint maga a ceremónia inkább hasonlított koronázáshoz, mintsem egy demokratikus intézmény élén történt vezetőváltásához. Ráadásul az aranyszövet leplekbe burkolózott Kadhafit a díszes, hagyományos öltözetet viselő afrikai vezetők "királyok királyaként" éltették.

Kadhafi tábornok megválasztása sokakban támaszt kétségeket. Igaz ugyan, hogy ő volt az Afrikai Unió egyik alapítója és a legesélyesebb jelölt, csakhogy a szervezetet eddig sokkal demokratikusabb országok vezetői - Tanzánia, Ghána, Nigéria elnöke - irányították.

A tábornok az afrikai egység nagy híve, aki az egész kontinens egyesítését szorgalmazza. Többször is felhozta a közös pénz, a közös útlevél, a közös hadsereg gondolatát. Beiktatásakor azt ígérte, az ügyről szavazást is kezdeményez az unió következő csúcstalálkozóján júliusban. A gondolatot az afrikai vezetők többsége sem veti el, ám megvalósításának üteméről másként gondolkodnak.

Az amerikai lap szerint Kadhafi új szerepe egybeesik az afrikai generációváltással: egy egész gárdányi meghatározó demokratikus vagy diktatórikus államfő távozott a közelmúltban, és a helyükre érkező friss vezetők egyike sem rendelkezik a régiek befolyásával és diplomáciai súlyával, kivéve Kadhafit, aki évtizedek óta vaskézzel vezeti Líbiát. Ráadásul Líbiának számos eszköze van arra, hogy befolyásos afrikai tényező legyen. Van olajuk, van pénzük, van jó titkosszolgálatuk. Akár még valami jó is kijöhet belőle - mondta a lapnak J. Stephen Morrison, a Nemzetközi és Stratégiai Tudományok Központja Afrika-programjának igazgatója.