Vágólapra másolva!
Megvizsgálja az Európai Unióhoz való csatlakozás lehetőségét az új izlandi kormány. A Jóhanna Sigurdardóttir volt szociális miniszter által vezetett baloldali kabinet várhatóan csak tavaszig marad hatalmon, ekkor előre hozott választsásokat tartanak az északi szigetországban. Az előző kabinet a gazdasági válság nyomán kialakult elégedettlenség miatt kellett távoznia.
Vágólapra másolva!

Megalakult Izlandon az átmeneti kormány a szociáldemokrata Jóhanna Sigurdardóttir, korábbi szociális miniszter vezetésével. A 66 éves új kormányfő biztosította a szigetország lakosságát, hogy kormánya haladéktalanul hozzálát az izlandi gazdaság súlyos válságának leküzdéséhez.

Geir Haarde előző, jobbközép miniszterelnök hétfőn nyújtotta be a mélyülő pénzügyi válság nyomán népszerűtlenné vált kormányának lemondását Olafur Ragnar Grimsson elnöknek. Lemondását kormányellenes tüntetések sorozata előzte meg, a tüntetők felelőssé tették Haardét és kormányát a szigetország súlyos válságáért. A 320 ezer lakosú sziget, amely 2007-ben még a világ egyik leggazdagabb országa volt, túlméretezett bankszektorára alapozta virágzását az utóbbi időkben. A világméretű hitelválság következményeként ősszel összeomlott a pénzügyi rendszer.

A Szociáldemokrata Szövetség és az eddig ellenzéki Baloldal-Zöld Párt által alakított új kormány szociális értékekre támaszkodik majd tevékenységében - jelentette ki Sigurdardóttir. Ez a balközép kormánykoalíció kisebbségben van a parlamentben, de számíthat a Haladó Párt nevű centrumpárt támogatására.

Az új kormány várhatólag csak rövid ideig marad hivatalban. A lakosság tiltakozó akcióinak hatására Haarde már lemondása előtt néhány nappal bejelentette, hogy előre hozott választásokat rendeznek az országban május 9-én. Az új koalíció már vasárnapi nyilatkozatában jelezte, hogy még előbbre akarja tenni a választásokat, és április 25-i dátumot jelölt meg.

Az új koalíció nyilatkozata szerint a kormány első lépései közé fog tartozni a központi bank kormányzótanácsának leváltása és megvizsgálják az Európai Unióba való belépés lehetőségét. Ez utóbbira egy parlamenti bizottságot szándékozik felkérni, és április 15-ig kér jelentést a bizottságtól a vizsgálat eredményéről. Az új koalíció nyilatkozata szerint "a kormány roppant terheket örököl a bankrendszer, illetve a pénzügyi rendszer összeomlása miatt, továbbá tekintélyes és gyorsan növekvő külföldi adósságokat". (Izland tízmilliárd dolláros mentőcsomagot volt kénytelen felvenni a Nemzetközi Valutaalaptól és más pénzügyi szervezetektől.) A jelen helyzetben kiemelkedő fontosságú pénzügyi tárcát a Baloldal-Zöld Párt vezetője, Steingrimur Sigfusson vezeti majd.

Az új kormányfőt az ország egyik legtapasztaltabb politikusának tartják. Nagy népszerűségre tett szert, mert mindig harcosan kiállt az idősekért, a hátrányos helyzetűekért és a szegényebb rétegekért. Konzervatív bírálói szerint "baloldali reflexei aligha segítenek a válság elhárításában". "Jóhanna nagyon jó ember, de túlságosan szereti az állami költekezést és az adóemelést" - mondta róla elődje, Haarde. Sigurdardóttir az első olyan női kormányfő egy nyugati államban, aki nyíltan homoszexuális, egy 54 éves írónővel él együtt.