Izraeli miniszter szakítással fenyegeti a Vatikánt

Vágólapra másolva!
A diplomáciai kapcsolatok megszakításával fenyegette meg egy izraeli miniszter a Vatikánt, miután a holokausztot tagadó tradicionalista püspök, Richard Williamson egyházi kiközösítését feloldották. Az izraeli külügyminisztérium ugyanakkor úgy nyilatkozott: nincs napirenden a diplomáciai kapcsolatok megszakítása.
Vágólapra másolva!

Jichak Cohen izraeli vallásügyi miniszter a Der Spiegelnek adott interjújában a brit származású katolikus püspök rehabilitálását megengedhetetlennek nevezte.

Cohen kijelentette: azt javasolja kormányának, hogy szakítson meg minden kapcsolatot egy olyan egyházi állammal, amelynek - mint fogalmazott - a holokausztot tagadók és antiszemiták tagjai lehetnek.

A nagykövet finomabban fogalmazott

Ennél visszafogottabban fogalmazott egy vasárnapi német lapban Izrael berlini nagykövete, aki hangsúlyozta: az Izrael és a Vatikán közötti diplomáciai kapcsolatok mindig is rendkívül fontosak voltak - s fontosak is lesznek - Izrael, s remélhetőleg a Vatikán számára is. "Reméljük, hogy sikerül tisztázni az ügyet" - hangoztatta a diplomata.

A Vatikánnal való kapcsolatok megszakításának állítólagos kérdése egyáltalán nincsen napirenden - szögezte le vasárnap az izraeli külügyminisztérium szóvivője. Igal Palmor szerint "a miniszternek joga van véleményt mondania bármilyen témában, de Izrael államban a diplomáciai kapcsolatok a külügyminisztérium és nem a vallási ügyek minisztériuma illetékességébe tartoznak."

Az izraeli külügyminisztérium nem kívánja kommentálni a néhai Marcel Lefebvre tradicionalista érsek híveinek visszafogadását a római katolikus egyházba, mivel ez a kérdés nem tartozik az államközi kapcsolatokhoz. Egy kérdésre válaszolva a szóvivő megerősítette, hogy rendben folynak XVI. Benedek izraeli látogatásának előkészületei. "Örömmel fogadjuk a pápát" - mondta Igal Palmor.

Német politikai bírálat

Ezzel egy időben német konzervatív politikusok - köztük Norbert Lammert parlamenti elnök - bírálták a pápát a Williamson-ügy miatt. Ugyancsak a Der Spiegelnek nyilatkozva a Bundestag elnöke kijelentette, hogy teljes mértékben megérti a zsidó közösség megdöbbenését, illetve felháborodását.

A Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezető politikusa szerint a Williamson-ügy veszélyezteti a zsidó szervezetekkel való párbeszédet, amelyet - mint Lammert emlékeztetett - mind XVI. Benedek pápa, mind elődei nélkülözhetetlennek neveztek.

Németországi vizsgálat a püspök ellen

A regensburgi államügyészség vizsgálatot indított a múlt pénteken a holokauszt tagadása miatt a tradicionalista püspök ellen.

Williamson ugyanis németországi tartózkodása alatt adta vihart kavaró nyilatkozatát a svéd tévének, ezért a német igazságszolgáltatás ítéli meg tettét, a német törvények szerint, amelyek büntetni rendelik a holokauszt tagadását.

A tradicionalista püspök jelenleg Argentínában tartózkodik. 2003 óta ő vezeti a Buenos Airestől 50 kilométernyire fekvő La Reja város Nuestra Senora Correndentora nevű szemináriumát.

Bocsánatot kért Williamson

Most pénteken viszont bocsánatot kért a pápától Richard Williamson. Az interneten megjelent levelében közölte: őszintén bánja, hogy "szükségtelen gyötrelmet és gondokat okozott a szentatyának".

Williamson azt állította egy múlt heti televíziós interjúban, hogy "a történelmi tények ellentmondanak a gázkamrák létezésének". Szerinte a nácik "nem hatmillió zsidót gyilkoltak meg, hanem legfeljebb 200-300 ezret, és egyiküket sem gázkamrában".

XVI. Benedek szolidaritásáról biztosította a zsidóságot

Reagálásában XVI. Benedek ismét nyomatékosan felemelte szavát a holokauszt tagadása ellen, egyúttal "teljes mértékű és megkérdőjelezhetetlen szolidaritásáról" biztosította a zsidóságot.

A brit születésű, de jelenleg Argentínában élő Williamson nem közvetlenül az egyházfőnek címezte bocsánatkérő írását, hanem Darío Castrillón Hoyos bíborosnak, az Ecclesia Dei nevű pápai bizottság elnökének, aki a Vatikán részéről tárgyalásokat folytat a tradicionalista Szent X. Pius Testvériséggel, amelyhez Williamson is tartozik.

"E szörnyű vihar közepette, amelyet a svéd televíziónak adott meggondolatlan nyilatkozatom váltott ki, nagy tisztelettel kérem önt, fogadja el annak a fájdalmamnak az őszinte kinyilvánítását, amelyet amiatt érzek, hogy szükségtelen gyötrelmet és gondokat okoztam önnek és a szentatyának" - írta Williamson.

Köszönetet mondott írásában a pápának azért, hogy feloldotta őt a kiközösítés alól, amellyel húsz évvel ezelőtt sújtotta a Szentszék, mert elfogadta a püspöki kinevezést a Vatikánnal szembeforduló ultrakonzervatív főpaptól, Marcel Lefebvre-től, a Szent X. Pius Testvériség alapítójától.

Bírálta a pápát egy letiltott teológus

Egy szombati hír szerint szintén élesen bírálta XVI. Benedeket Hans Küng neves "rebellis" katolikus teológus, azt állítva, hogy a pápa egyre reakciósabb irányba fordul.

A svájci teológus, akit a Szentszék a pápai csalhatatlanság dogmájának tagadása miatt 1980-ban eltiltott attól, hogy teológiát oktasson katolikus egyetemeken, úgy fogalmazott a Frankfurter Rundschaunak adott nyilatkozatában - amelyet a hét végén közölt a német baloldali liberális lap -, hogy mélyen gyökerező konzervativizmus jellemzi az egyházfőt, a katolikus egyház nagy kárára.

Jelképes napon cselekedett a pápa

A jelenlegi egyházfő Küng szerint a más vallásokat és felekezeteket megbántó pápaként vonulhat be a történelembe. Utalt arra, hogy XVI. Benedek a protestánsoktól elvitatta az egyházi létet, az iszlámnak embertelen jelleget tulajdonított szerencsétlen regensburgi beszédében, most pedig a zsidókat bántotta meg azzal, hogy visszafogadott a katolikus egyházba egy holokausztot tagadó püspököt.

Küng szavai szerint XVI. Benedek számos visszalépést tett a korábbi vívmányokhoz képest, például "a régi latin mise felértékelésével", most pedig a II. vatikáni zsinat ellenségeire kiszabott egyházi büntetés feloldásával. Ez utóbbit éppen annak ötvenedik évfordulóján tette, hogy XXIII. János pápa bejelentette a második vatikáni zsinatot.

"Olyan emberek kiközösítését oldotta fel, akik e zsinat legjobb eredményeit tagadják. Ezzel betelt a pohár" - mondta a svájci teológus, aki maga is nagy szerepet játszott hajdan a második vatikáni zsinat reformorientált döntéseinek teológiai előkészítésében.