Ezrek követelték Putyin lemondását Oroszországban

Vágólapra másolva!
Több ezer ember vonult az utcára Oroszország-szerte, hogy a kormány ellen tüntessen. Vlagyivosztokban Vlagyimir Putyin miniszterelnök lemondását követelték, Moszkvában sok tüntetőt őrizetbe vettek. Az elégedetlenséget a romló gazdasági helyzet okozza.
Vágólapra másolva!

Emberek ezrei vonultak az utcákra Oroszország-szerte, hogy tiltakozzanak a kormány szerintük elhibázott gazdaságpolitikája ellen. A legnagyobb tüntetést az orosz Távol-Keleten, Vlagyivosztokban tartották, ahol a résztvevők - a Kommunista Párt szimpatizánsai és más csoportok - Vlagyimir Putyin miniszterelnök távozását követelték. A tüntetők között sokan voltak olyanok, akik amiatt voltak elégedetlenek, hogy a kormány magasabb behozatali adókat vetett ki az importált autókra. A térségben sokak megélhetését biztosítja az üzlet.

Moszkvában több embert őrizetbe vettek a rendőrök a radikális Nemzeti Bolsevik Párt be nem jelentett tüntetésén. Tüntetést szervezett Gari Kaszparov orosz ellenzéki politikus, egykori sakkbajnok is. A BBC tudósítója szerint Kaszparovot maszkos férfiak támadták meg, mielőtt a rendőrök őrizetbe vették volna. A fővárosban a kommunista párt tüntetésén ezer ember jelent meg, Gennagyij Zjuganov pártelnök azt mondta, a gazdasági válság felszínre hozta Putyin politikájának csődjét.

A kormányellenes tüntetésekkel párhuzamosan a kabinet szimpatizánsai is tartottak demonstrációkat.

A BBC szerint pár hónapja még elképzelhetetlenek lettek volna a kormányellenes megmozdulások, mivel a magas olajáraknak köszönhetően szárnyalt a gazdaság, és a Kreml a társadalom minden szintjén érvényesítette hatalmát. Csakhogy jelenleg komoly gondokkal küzd a gazdaság, meredeken emelkedik a munkanélküliség, és az alapvető élelmiszerek és szolgáltatások árai.