Hamis büntetésekkel vágták át az olasz autósokat

Vágólapra másolva!
Több ezer olasz autós kapott büntetést piroson áthajtás miatt, feltehetően alaptalanul. Az ezt ellenőrző kamerás rendszert ugyanis a gyanú szerint manipulálták: rövidebbre állították a közlekedési lámpák sárga jelzését. Több mint száz ember - köztük sok rendőr - gyanús az ügyben.
Vágólapra másolva!

Várhatóan több ezer olasz autóvezető nyújtja be hamarosan kártérítési igényét a rendőrségnek, miután kiderült, hogy valakik titokban átállították a közlekedési lámpákhoz kapcsolt ellenőrző kamerarendszert. A két éve használt T-Redspeed rendszer arra szolgál, hogy felvételt készítsen a piroson áthajtókról, a gyorshajtókról, és azokról az autósokról, akik tiltott helyen fordulnak meg. Olaszország-szerte 300 helyszínen szereltek fel ilyen, közlekedési lámpákhoz kapcsolt eszközt. A feltételezések szerint eddig egymillió szabályszegőt leplezett le a rendszer - írja a BBC.

Csakhogy kiderült, hogy az utóbbi időben valakik átállították a lámpákat, hogy a szokásos 5-6 másodperces sárga jelzés helyett már 3 másodperc után pirosra váltsanak. A csalást egy rendőri vezető leplezte le, akinek feltűnt, hogy a szokásoshoz képest sokkal több büntetést küldenek ki. A napi átlagos 15 szabályszegő helyett a rendszer ezernél is többet regisztrált. A csalás révén közel 40 milliárd forintnak megfelelő euró büntetést róttak ki.

A rendszer kidolgozóját házi őrizetbe helyezték, de ügyvédje szerint ártatlan. Az üggyel kapcsolatban több mint száz embett, köztük 63 rendőrt gyanúsítanak.