Megműtötték az indiai miniszterelnök szívét

Vágólapra másolva!
Sikerült szombaton Manmohan Szingh indiai miniszterelnök szívkoszorúér-műtétje. A műtétet egy 11 fős orvoscsoport végezte, melynek tagjait az Orvostudományok Összindiai Intézetéből - az ország legjobb állami kórházából - és az Ázsiai Szívintézetből válogatták.
Vágólapra másolva!

Sikeres szívműtéten esett át szombaton Manmohan Szingh indiai miniszterelnök. Az operáció, amely a politikus koszorúerét megkerülő, úgynevezett bypass műtét volt, csaknem 11 órán át tartott.

A 76 éves indiai kormányfő, akinek már korábban is voltak szívproblémái, pénteken feküdt be a kórházba. A szívkoszorúér-műtétre azért van szükség, mert mellkasi fájdalmai voltak, és az orvosi vizsgálat során koszorúér-elzáródást állapítottak meg nála.

Szingh 2004 óta India miniszterelnöke. Korábbi várakozások szerint ismét ő lett volna az Indiai Nemzeti Kongresszus miniszterelnök-jelöltje az idei tavaszi választásokon, és egyelőre nem tudni, hogy egészségügyi problémái mennyire befolyásolják ezeket a terveket.

Szingh India első szikh miniszterelnöke. 1990-ben már átesett egy bypass-műtéten Angliában, 2004-ben pedig egy újabb szívműtétet végeztek el rajta.

Szingh lábadozása idejére átmenetileg Pranab Mukherdzsi külügyminiszter veszi át a kormányfő által irányított pénzügyi tárcát, és ugyancsak ő vezeti a kormányüléseket a miniszterelnök felépüléséig.