Egész éjjel tüntettek az izlandi parlament előtt

Vágólapra másolva!
Hajnalban könnygázzal tudták csak visszaszorítani az izlandi rendőrök a parlament előtt tüntetőket Reykjavíkban, akik a miniszterelnököt tojással és hógolyókkal dobálták. Szerdán húsz embert előállított a rendőrség. A többezres tiltakozást a bankrendszer csődje, a romló nemzeti valuta és az elbocsátások miatti elégedetlenség szülte.
Vágólapra másolva!

Éjszaka is a parlament épülete előtt maradt a pénzügyi válság miatt tiltakozó tömeg Izland fővárosában kedden, a tüntetések kezdete óta első ízben.

A rendőrségnek csak hajnali három óra körül sikerült könnygáz bevetésével visszaszorítani az 1000 fős tömeget. Előtte kisebb gyújtogatások is voltak az izlandi parlament, az Althing épülete előtt. Kedden közel kétezer fő több mint 12 órán keresztül tüntetett a parlamenti évad kezdete alkalmából.

Geir Haarde izlandi miniszterelnök csak rendőrök gyűrüjében tudott elmenekülni a helyszínről, miközben tojással és hógolyóval dobálták.

Szerdán a rendőrség azt mondta, hogy elfogták azt a húsz tüntetőt, akik éjjel több kisebb tüzet gyújtottak az épület előtt. Úgy tűnt, hogy a november óta a parlament előtt rendszeresen felvonulók ezúttal konkrét eredményt is elértek, miután kitartóan követelték a konzervatív miniszterelnök és a kormánykoalíció lemondását. A koalícióban lévő szociáldemokrata párt elnökhelyettese, August Olafur Augustsson azt mondta, hogy "jó ötlet lehet" előrehozott választásokat tartani tavasszal. A három legnagyobb izlandi bank összeomlásáért nagyban a kormányt hibáztatják a felvonulók.

Ez volt a 320 ezres lakosú Izland legnagyobb demonstrációja azóta, hogy 1949-ben tiltakoztak a NATO-csatlakozás miatt. A szigetországban szerdán és a hét folyamán további akciókkal számolnak. A három vezető bank összeomlása után az emberek súlyos pénzhiánnyal küzdenek, gyors tempóban növekszik a munkanélküliség, és drasztikusan romlik az izlandi korona is.