Utcai zavargások voltak Isztambulban

Vágólapra másolva!
Száz török nacionalista és kurd aktivista csapott össze egymással és a rendőrökkel Isztambulban vasárnap. Az összecsapás egy tüntetés miatt alakult ki, amelyet azért szerveztek, mert a török alkotmánybíróság pénteken betiltotta a kurdok legnagyobb pártját.
Vágólapra másolva!

Közel száz török nacionalista és kurd aktivista csapott össze egymással Isztambul központjában vasárnap, miután betiltották a legnagyobb kurd pártot, a Demokratikus Társadalom Pártját (DTP).

Az összecsapások egy tüntetés közben kezdődtek, amelyen a kurdok a DTP betiltása ellen tiltakoztak. Szemtanúk szerint a nacionalisták botokkal és késekkel támadtak rá egy fiatal kurdokból álló csoportra, akik egy békés kurd demonstráció után a város utcáin randalíroztak. Volt, aki pisztolyt is használt, így a harcok egyik sebesültjét lőtt sérülésekkel szállították kórházba. A szervezetet a török alkotmánybíróság azért tiltotta be, mert szerintük a tömörülés támogatja a terrorizmust, a politikai erőszakot és együttműködik a Kurdisztáni Munkáspárt szakadár szervezettel.

A török alkotmánybírósági határozatot az Európai Unió is elítélte. A kurd párt betiltása után zavargások törtek ki Törökország több városában, a tüntetők több helyen összecsaptak a rendőrökkel, akik könnygázzal és vízágyúval próbálták meg szétoszlatni a demonstrálókat.

A kurd párt hétfőn dönt a további tennivalókról. Egyebek mellett azokat a kérdéseket fogják megvitatni, hogy a 19 kurd képviselő kilépjen-e a parlamentből, bojkottálják-e a parlament munkáját, létrehozzanak-e egy új pártot. A DTP egyik közleményében az áll, hogy egy új párt megalapítása nincs napirenden. A kurd képviselők formális lemondását a parlamentnek kell jóváhagynia.

Pénteken este több száz tüntető gyűlt összea délkelet-törökországi Diyarbakirban a hírre, hogy a török alkotmánybíróság betiltotta a DTP-t, és elrendelte a párt vagyonának lefoglalását.