Oroszország szerint nem lesz gond az olajszállításokkal

Vágólapra másolva!
Igor Sechin orosz miniszterelnök-helyettes kedden azt mondta, nem számít fennakadásokra az Ukrajnán át az európai tagállamokba irányuló olajszállításokban. Oroszország és Ukrajna újratárgyalja a két ország közötti tranzit-megállapodást.
Vágólapra másolva!

Nem lesznek fennakadások az Ukrajnán át Európába áramló orosz kőolajszállításokban, miután Oroszország és Ukrajna újratárgyalja a két ország közötti tranzit-megállapodást - jelentette ki kedden Igor Sechin orosz miniszterelnök-helyettes.

Oroszország hétfőn bejelentette: vita alakult ki a tranzit-olaj áráról Ukrajnával, ezért lehetséges, hogy január elsejétől beszüntetik az Ukrajnába irányuló olajszállítást a Barátság kőolajvezetéken, ami elsősorban Szlovákiát, a Cseh Köztársaságot és Magyarországot érintheti. Az orosz és ukrán vezetők folytatják a tárgyalásokat.

A RIA Novosti hírügynökség szerint a kormányfő-helyettes, Igor Sechin kedden az Ukrajnán át Európába irányuló olajszállításokra utalva azt mondta az újságíróknak: "Arra számítunk, hogy nem lesznek problémák a tranzit-szállításokkal". Az árvitáról kezdett orosz-ukrán tárgyalásokról azonban egyelőre semmiféle részletet nem közöltek.

Ukrajna vezetése hétfőn közölte, hogy módosítani szeretnének a 2004-ben kötött orosz-ukrán olajtranzit-szállításokról kötött szerződésen. Ezért ismét felélénkültek azok a félelmek, hogy a két ország vitája az olaj-szállítások fennakadásával járhat az európai tagállamokban. Az orosz-ukrán árvita, illetve az ezekből származó félelmek okán a szomszédos Szlovákia vezetése hétfőn válságülést hívott össze.

Hétfőn este az orosz energiaügyi minisztérium közölte: létrejött az elvi megállapodás Ukrajna és Oroszország között az európai fogyasztóknak szánt orosz nyersolaj jövő évi ukrajnai tranzitjáról. A megállapodást két napon belül aláírják.

Az uniós energiaügyi szakemberek szerint kevéssé valószínű, hogy Oroszország és Ukrajna újabb árvitája ismét energia-ellátási gondokat okoz az európai tagállamokban.