Basescu áll nyerésre a román elnökválasztáson

Vágólapra másolva!
A szavazatok 95 százalékának összeszámlálása alapján Traian Basescu jelenlegi államfő nyerte a romániai elnökválasztást, korábban azonban riválisa, a romániai magyarok egyik pártja által is támogatott Mircea Geoana is győztesnek hirdette magát. Szoros eredmény születetett, az előzetes adatok szerint Basescu a voksok 50,43 százalékát szerezte meg.
Vágólapra másolva!

Rendkívül szoros eredménnyel zárult a romániai elnökválasztás második fordulója, a szavazás után közzétett exit poll kutatások alapján mindkét jelölt - Traian Basescu jelenlegi államfő és riválisa, Mircea Geoana - is győztesnek hirdette ki magát. A kora reggeli hivatalos adatok szerint azonban 95 százalékos feldolgozottság szerint Traian Basescu nyert a voksok 50,43 százalékának megszerzésével.

Az urnazárást követően a televízió-állomások azonnal közzétették a becsült eredményeket, és ezek alapján még a szociáldemokrata Geoana tűnt esélyesebbnek a győzelemre. Három exit poll is Geoana győzelmét jelezte, és csak egy mutatott ki 50-50 százalékos eredményt. Ennek alapján Geoana és Basescu is beszédet mondott, amelyben magának követelte a győzelmet.

Basescu is győztesként tekint magára

"Győztem!" - jelentette be Traian Basescu, pár perccel az urnazárás előtt. A jelenlegi államfő kijelentette: "biztosíthatok mindenkit, hogy két órával az urnazárás előtt a helyes felmérések azt mutatják, hogy megelőztem Mircea Geoanát". Basescu híveinek társaságában, egyenes adásban elhangzott beszédében biztosra vette, hogy a vasárnap este 9 órától, a hivatalos szavazatszámlálás lezárásáig tartó időszakban kiderül a valóságos eredmény, amely az ő győzelmét mutatja majd ki. Utalt a televízióadók "manipulációjára", érzékeltetve, hogy a képernyőkön közzétett adatokat szerinte majd megcáfolja az Országos Választási Iroda (BEC) későbbi eredménye.

A jelenlegi államfő az öt évvel ezelőtti elnökválasztást említette példaértékű előzményként. Emlékeztetett, hogy 2004-ben is az exit poll eredmények ellenfelének diadalát jelezték, a szavazatszámlálás után azonban kiderült, hogy ő nyert. Basescu azt mondta, ez most is így lesz. Azzal érvelt, hogy a mostani exit poll eredmények még az este hét órás állapotot tükrözték, a két jelölt becsült eredményei rendkívül csekély százalékarányú különbséget tükröztek.

Basescu, akárcsak az őt támogató Demokrata Liberális Párt (PD-L) elnöke, Emil Boc azzal is érvelt, hogy még be kell érkezniük a külföldön szavazók eredményeinek is. Boc szerint a "diaszpóra" százezernyi voksában rejlik Basescu győzelme. A külügyminisztérium adatai szerint egyébként mintegy 108 ezer román állampolgár élt külföldön szavazati jogával. Adriean Videanu, a PD-L alelnöke vasárnap késő este bejelentette: a saját pártja által végzett párhuzamos szavazatszámlálás során a voksok csaknem 75 százalékos feldolgozottsága alapján Basescu vezet 50,6 százalékos aránnyal.

Az MTI érdeklődésére vasárnap este Szász Jenő, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke azt mondta, hogy a helyi idő szerinti 21 órai urnazárást követő exit poll-eredmények a hibaszázalékon belül vannak, ezért egyelőre döntetlen az állás.

Geoana egyenes adásban ovációkkal kísért beszédet tartott, amelyben leszögezte: "A demokrácia számára gyönyörű este ez, olyan győzelem, amelyért megdolgoztunk. [...] Lezárjuk a posztkommunista időszak húsz esztendejét, lezárjuk az átmenet időszakát, holnaptól Európa felé vesszük utunkat" - mondta. Hozzátette, hogy napokon belül megalakul Klaus Johannis vezetésével az új kormány, amely egy erőteljes koalícióra és egy határozott válságellenes programra épül majd.

Magyar jelölt híján alacsonyabb magyar szavazási kedv

A romániai magyarok többsége nem érzékelte a romániai elnökválasztások második fordulójának a tétjét, mivel nem volt magyar jelölt, ezért alacsonyabb volt a magyar lakosság körében a szavazási kedv - írta közleményében vasárnap este Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke.

A politikus az RMDSZ bukaresti székházában az urnazárást követő nyilatkozatában kijelentette: szerinte elfogadható a magyarok részvételi aránya az elnökválasztás második fordulójában, ha figyelembe vesszük, hogy magyar jelölt nem volt a versenyben, és az RMDSZ sem volt közvetlenül érintett.

Az RMDSZ elnöke gratulált Mircea Geoanának, a szociáldemokrata elnökjelöltnek, aki az exit poll becslések szerint megnyerte a választást. Mint mondta, nem hiszi, hogy a becslésekkel tévedtek volna, de - mint mondta - meg kell várni a szavazatok megszámlálását. Mint mondta, az RMDSZ is Geoanát támogatta, aki az urnazárás után mondott beszédében megköszönte a szövetségnek a támogatást. Markó azt mondta: csak a végleges választási eredmény közzététele után kezdik el a tárgyalásokat a Szociáldemokrata Párttal.

Forrás: AFP
Mircea Geoana biztos a győzelmében

Vasárnap este hét óráig a szavazati joggal rendelkező állampolgárok 53,51 százaléka vett részt a romániai elnökválasztáson . Az Országos Választási Iroda az urnazárás előtt fél órával, azaz helyi idő szerint este fél kilenckor tette közzé, hogy országos szinten este hét oráig 53,51 százalékos volt a részvételi arány. A két héttel korábban lezajlott első fordulóban a szavazópolgárok 49,97 százaléka élt voksolási jogával ugyaneddig az időpontig.

Helyi idő szerint reggel hét órakor nyitottak a szavazóhelységek Romániában, ahol újabb öt évre választ elnököt a szavazásra jogosult 18 millió állampolgár. A románok Traian Basescu jelenlegi államfő és Mircea Geoana, a Szociáldemokrata Párt elnöke között választhatnak. A november 22-i első fordulóban Basescu a voksok 35,44, Geoana pedig 31,15 százalékát szerezte meg.