Nyugodtan zajlottak koszovói helyhatósági választások

Vágólapra másolva!
Nyugodtan zajlott le vasárnap Koszovóban a helyhatósági választások második fordulója. A belgrádi kormány a koszovói szerbeket a választások bojkottjára ösztönözte. Hivatalos eredmények hétfőre várhatók.
Vágólapra másolva!

Incidensek nélkül, nyugodtan zajlott le vasárnap Koszovóban a helyhatósági választások második fordulója. Az első fordulót november 15-én tartották a 2008 februárjában önállóvá vált egykori dél-szerbiai tartomány 36 településén, ám 21 helyen egyetlen polgármesterjelölt sem szerezte meg a győzelemhez szükséges többséget, így második fordulóra volt szükség.

A küzdelem elsősorban a két fő párt, a Hashim Thaci koszovói kormányfő vezette Demokratikus Párt (PDK) és a Fatmir Sejdiu koszovói elnök irányította Demokratikus Liga (LDK) között zajlott.

A PDK az első fordulóban öt polgármesteri helyet szerzett, az LDK pedig kettőt, köztük a fővárosban, Pristinában. A második fordulóban a PDK 16, az LDK 12 településen állított jelöltet.

A belgrádi kormány - amely nem ismeri el Koszovó önállóságát - arra ösztönözte a koszovói szerbeket, hogy bojkottálják a helyhatósági választásokat.

A helyhatósági volt az első olyan választás, amelyet a fiatal állam saját hatóságai szerveztek. A hivatalos eredményeket várhatóan hétfőn teszik közzé.