Brit kutatók szerint nem hasznosak a bankárok

Vágólapra másolva!
Többet vesznek el a társadalomtól a bankárok, mint amennyit termelnek, egy brit kutatás szerint. A BBC által idézett kutatás szerint a kórházi takarítók, a szemetet újrahasznosító munkások és a gyerekfelügyelők több értéket termelnek, mint amennyit beléjük fektetnek. A kutatás a bankárok mellett a reklámszakemberekkel és a könyvelőkkel sincs kibékülve.
Vágólapra másolva!

Sokkal értékesebb munkát végeznek a kórházi takarítók a társadalom számára, mint a bankárok - állítja a BBC egy kutatásra hivatkozva. A New Economics Foundation vizsgálata arra jutott, hogy minden brit font, amit egy takarítóra fordít a munkáltatója, 10 font hasznot hoz.

Az alapítvány kutatása szerint a bankárok inkább terhére vannak a nehézségekkel küzdő világgazdaságnak. Ha egy bankárra egy fontot költ a munkáltatója, azzal a társadalom hét fontot bukik - állítja a kutatás, amely szerint a felsővezetők is kárt okoznak a társadalomnak azzal, hogy másokat stresszelnek.

A könyvelők sem termelnek sok hasznot, a kutatás eredményei szerint: 47 fontnyi kárt okoznak átlagosan a rájuk fordított egy fonttal szemben. Ezt a megállapítását arra alapozza a kutatás, hogy segítenek eltitkolni sok bevételt az adóhatóságok elől. A szintén magas fizetésekért dolgozó reklámszakemberekre elköltött egy font 11 font veszteséget termel - állítja a BBC. Ezzel szemben a gyerekfelügyelői munkát végzők (egy fontból 9,5-et hoznak ki) vagy a hulladékot újrahasznosító munkások (egy fontból 12-t hoznak ki) igen hasznos munkát végeznek.

"A fizetési szintek gyakran nem tükrözik a megtermelt javak valódi értékét" - mondta a BBC-nek a kutatást készítő alapítvány szóvivője, Eilis Lawlor. Szerinte a társadalomnak olyan szabályozásra lenne szüksége, amelyben a valós javakat előállítók többet keresnének, és a javakat elherdálók kevesebbet. Állítása szerint a tanulmány célja nem az, hogy a magas fizetésűeket támadja, hanem hogy bemutassa, ki, mennyi hasznot hoz a társadalomnak.