Morales győzött a bolíviai elnökválasztáson

Vágólapra másolva!
A közvéleménykutató-intézetek előrejelzése szerint Evo Morales bolíviai államfő nyerte a vasárnapi bolíviai elnökválasztást. Morales így már az első választási fordulóban megszerezte az elnöki címet.
Vágólapra másolva!

A közvéleménykutató-intézetek előrejelzése szerint Evo Morales hivatalban lévő bolíviai államfő fölényesen megnyerte a dél-amerikai országban vasárnap rendezett elnökválasztást. A helyi idő szerinti délutáni urnazárást követő felmérések egybehangzóan azt mutatták, hogy az 50 éves politikusra a választók több mint hatvan százaléka szavazott. Így Morales messze megelőzve ellenfeleit, már az első választási fordulóban megszerezte - immár másodszor - az elnöki címet.

Evo Morales indián farmerből lett újbalos államfőt tartották a vasárnapi bolíviai elnökválasztás legnagyobb esélyesének. A korábbi felmérések szerint a szavazatok nagyjából 50 százalékát kaphatja, így újabb öt évre elnökké választhatják.

Az exit poll alapján Morales legfőbb riválisa, Manfred Reyes Villa a voksok 23 százalékát szerezte meg - írja a BBC. Várhatóan az elnök támogatói kerülnek többsége a törvényhozás felső házában is, ami Morales szerint lehetőséget ad arra, hogy felgyorsuljanak a változások. Az elnök a kampányban azt ígérte, hogy kiterjeszti az állami ellenőrzést a gazdaság felett.

A BBC szerint Morales győzelmével nem csak egy újabb elnöki mandátumot szerzett, de gyakorlatilag megszabadult az ellenzéktől a törvényhozásban is, ahol pártja, a Mozgalom a Szocializmusért mind az alsó- mind a felsőházban jelentős többséget szerzett. Az ellenzék szerint ezt a lehetőséget arra fogja felhasználni az elnök, hogy tovább szilárdítsa hatalmát, míg Morales az ország teljes megváltoztatását ígéri. Manfred Reyes ellenzéki elnökjelölt, aki 27 százalékkal a második lett a választáson azt állítja, Morales a szocialista köntösbe bujtatott egyeduralmat kialakító venezuelai Hugo Chávezt példáját követi, és a választás igazi vesztese a demokrácia lehet.

A bolíviai belpolitikának az elmúlt hónapokban részesévé vált egy magyar vonatkozású ügy is, miután áprilisban egy bolíviai hotelben kommandósok megölték a magyar származású Rózsa Flores Eduardót és társait, akik a hatóságok szerint az elnöki hatalom megdöntését tervezték. Az azóta is vitatott körülmények között lezajlott akció a belpolitikai küzdelem részévé vált (részletek az ügyről ebben a cikkünkben.)