Megpróbáltak felrobbantani egy amerikai utasszállítót

Vágólapra másolva!
Kisebb robbanás történt egy amerikai utasszállító gépen pénteken: az Amszterdamból Detroitba tartó repülőt az egyik utas a lábára erősített keverékkel megpróbálta felrobbantani, de a robbanószer kudarcot vallott. A Londonban tanuló nigériai fiatalembert őrizetbe vették. Egy névtelenséget kérő illetékes szerint az amerikai terrorelhárítók adatbázisában szerepelt a merénylő.
Vágólapra másolva!

A Fehér Ház szerint terrortámadási kísérlet volt az az incidens, amely az Amszterdamból Detroitba tartó 253-as járatszámú repülőn történt pénteken, 20 perccel a leszállás előtt - közölte a Guardian. A Northwest Airlines 278 utast és 11 fős személyzetet szállító Airbus 330-asán nem sokkal a detroiti leszállás előtt kisebb robbanást lehetett hallani, és füst szállt fel az utastérben, az egyik tűzjelző bekapcsolt. A pilóta vészjelzést adott le, de le tudta tenni a gépet.

A merénylőről legalább két éve tudták, hogy terrorista kapcsolatai lehetnek egy nevének elhallgatását kérő illetékes szerint. Mint mondta, a férfi, Umar Abdul Farouk Abdulmutallab - aki egyes források szerint egy ismert nigériai bankár fia - szerepelt a terroristákkal vagy terrorszervezetekkel kapcsolatot tartó személyek listáján. Az amerikai terrorelhárító központ által nyilvántartott listán mintegy 550 ezer név szerepel, de nem mindegyiküknek tilos repülőgépre szállni.

A 253-as járat Nigériából indult, majd Amszterdamon keresztül Detroitba tartott. Az ABC amerikai televízió szerint az elkövető, a londoni University College London nevű egyetemen tanuló nigériai Abdul Mutallab robbanó port ragasztott a lábára, ezt keverte el egy fecskendőnyi folyadékkal, és a keverék okozta a robbanást. A detonáció után - amelyet a CNN szerint az egyik utas egy lufi kidurranásához hasonlított - pánik tört ki az utastérben, legalább egy embert kórházba kellett szállítani leszállás után.

Az utasok beszámolója szerint rögtön a robbanás után egy utas rávetette magát a feltételezett elkövetőre. Valaki pedig egy plédet dobott a lábára, hogy elfojtsa a felcsapó tüzet. A 23 éves gyanúsítottat - aki súlyos, harmadfokú égési sérüléseket szerzett - letartóztatták, a CNN szerint szélsőséges szervezetekhez és az al-Kaidához köthető.

Lefogták a megégett robbantót

"Úgy hangzott, mint egy párnahuzatba rejtett petárda" - mondta a holland Peter Smith, aki a gépen utazott. "Először volt egy pukkanás, aztán némi füst" - tette hozzá. A Guardian szerint, miután lefogták a férfit, a gép elejére vitték, ekkor látszott, hogy szétszakadt a nadrágja, és súlyosan megégtek a lábai.

"Rémisztő volt" - idézi a BBC Richelle Keepmant, aki a gépen utazott a meghiúsult támadás idején. "Arra gondoltam... úgy gondolom, mindenki arra gondolt, hogy nem fogunk leszállni, hogy nem fogjuk tudni megcsinálni" - mondta a megrémült nő. Állítása szerint akkor vált világossá, hogy valami nincs rendjén, amikor a gép hátuljában ülve "valamiféle sikolyokat hallottunk, és néhány stewardess kezdett fel-alá rohangálni" - tette hozzá. Keepman elmondta, hogy látták a félelmet a stewardessek szemében, akik sietve poroltókat vittek a robbanás helye felé.

Forrás: AFP
A Northwest Airlines repülői a Schiphol reptéren, Amszterdamban

Egy névtelenül nyilatkozó női utas arról beszélt, hogy az incidens alatt hogyan viselkedett a merénylő: "Felállt, harciasan viselkedett, kiabált, és káromkodott" - mondta az egykori utas. Szerinte Afganisztánról ordítozott a támadó, és ellenállt a stewardesseknek.

A feltételezett terrorista akcióról értesítették Barack Obama amerikai elnököt, aki Hawaiin tölti karácsonyi szabadságát. Obama elnök ezután a légi közlekedés szigorúbb ellenőrzését rendelte el - írja a BBC.

Átjutott az ellenőrzésen

A férfi Lagosból érkezett érvényes amerikai vízummal, és az amszterdami Schiphol repülőtér tranzit várójának biztonsági ellenőrzésein is keresztüljutott - közölték szombaton a holland hatóságok. Az NCTB holland terrorellenes ügynökség szerint a férfi a KLM légitársaság járatával érkezett Lagosból Amszterdamba, ahol átszállt az amerikai Delta-Northwest légitársaság Detroitba tartó járatára.

"Átjutott a biztonsági vizsgálaton Schipholon, holott a biztonsági ellenőrzést a megfelelő módon végezték el" - közölte az NCTB szóvivője. Hozzátette, nem zárható ki, hogy potenciálisan veszélyes anyagok a fedélzetre jussanak, főleg "olyan tárgyak, amelyeket a jelenlegi biztonsági technológiával, például fémdetektorokkal nem lehet kimutatni".

A brit rendőrség is nyomoz

A Scotland Yard is bekapcsolódott a nyomozásba, miután egyértelmű adatok utalnak arra, hogy a nigériai illetőségű gyanúsított Londonban élt. Részleteket nem közöltek, csak hogy házkutatásokat kezdtek a brit fővárosban. Azt a lakást is átkutatták, amelyben a robbantó egyetemi tanulmányai idején lakott. Az alagsori lakás az egyetemtől nem messze, a Regent's Park közelében van, amely az egyik legdrágább lakónegyede. A BBC-nek egy biztonságpolitikai szakértő azt mondta, furcsa, ha egy egyetemi diák ilyen környéken lakott, felmerül a kérdés, hogy költségeit ki fedezte.

Korábbi értesülések szerint a gyanúsított az egyik patinás londoni egyetem, a University College London hallgatója volt. Az egyetem szombaton megerősítette, hogy 2005 szeptembere és 2008 júniusa között a diákjuk volt, a vegyészmérnöki karra járt. Szombaton nyilatkozatot adott ki Gordon Brown brit miniszterelnök is, biztosítva a polgárokat, hogy a brit kormány mindent megtesz a repülésbiztonság érdekében. A legnagyobb brit repülőterek szombaton bejelentették, hogy megszigorították az Egyesült Államokba induló utasok biztonsági ellenőrzését.

Nigéria a terrorizmus térképén

Nigéria eddig ritkán jelent meg a nemzetközi terrorizmusban, bár léteznek kormányellenes lázadó csoportok az országban, többek között a Niger folyam olajban gazdag deltájában. A Guardian szerint 2003-ban Oszama bin Laden, az al-Kaida vezetője üzent a nigériai muszlimoknak: felszólította őket, hogy lázadjanak fel az ellen a rezsim ellen, "amely Amerika rabszolgája".

Nigéria két nemzetközi repterén, Abujában és Lagosban hiányosak a biztonsági intézkedések a Guardian szerint. Alkalmaznak ugyan röntgenkészülékeket, de rendkívül rugalmasan kezelik az átvilágított poggyászokat, és nem ellenőrzik a cipőket sem. Annyi pozitívumról ír a Guardian, hogy legalább fémdetektorokkal átfésülik az utasok ruházatát.

Az amszterdami Schiphol repülőtér szóvivőjét hiába kérdezték a történtekről, nem akarta kommentálni, hogyan vihetett fel a robbanóanyagot az egyik utas a járatra.

A Guardian felidézte a 2001-es cipőtalpas merényletkísérletet is, akkor egy Richard Reid nevű férfi szintén egy transzatlanti járatot akart felrobbantani a cipőjébe rejtett pokolgéppel, de a többi utas lebuktatta. Reid jelenleg életfogytig tartó börtönbüntetését tölti.