Vágólapra másolva!
Közlekedési balesetekben és kihűlésben már 90 ember halt meg összesen Európa-szerte. Milánóban a hadsereget kellett kivezényelni a komoly havazás miatt. A kontinens más részei lassan kezdenek feléledni a havazás és rendkívüli hideg után, kedden újraindul a Csatorna-alagútban közlekedő expresszvonat, az Eurostar is.
Vágólapra másolva!

Legalább 90 ember halt meg Európában a kemény téli időjárás következtében. Csak Lengyelországban 52 ember fagyott meg a BBC adatai szerint, Ukrajnában 27 kihűlt emberről tudnak. Nyugat-Európában a közlekedési balesetek szedik áldozataikat: Ausztriában, Finnországban és Németországban összesen 13-an haltak meg autóbalesetben. Németországban -33 Celsius fokos hideget mértek a napokban.

Lengyelországban figyelmeztette a rendőrség az embereket, hogyha hajléktalan vagy ittas embereket látnak a hidegben feküdni, segítsenek rajtuk. A 52 megfagyott ember többsége ugyanis hajléktalan volt. Jó példák is akadnak a BBC szerint: egy krakkói étterem tulajdonosa többezer hajléktalant vendégelt meg a lengyel város főterén. "Ami fontos, az az, hogy ezek az emberek tudják, hogy valaki gondol rájuk" - mondta Janusz Kosciuszko a Euronewsnak. Franciaországban is megfagyott két ember a hideg időjárásban.

Észak-Európában most válhat súlyosabbá a helyzet, miután újabb jelentős havazásokkal számolnak Skandináviában - írja a BBC. Nagy-Britanniában változatlanul kaotikus a közúti közlekedés a hótól: több utat le kellett zárni a balesetek miatt, sok ember egyszerűen az utakon hagyta autóját.

Vasúti és repüőtéri káosz

Milánóban 600 katonát vezényeltek ki, hogy segítsenek a hó elleni küzdelemben. A kiadós hóesés és a nagy hideg miatt az északolasz nagyváros repülőtereit lezárták, és le kellett állítani a vasúti közlekedést is. A védelmi minisztérium kedden közölte további kétszáz is munkába áll rövidesen. Olasz sajtójelentések szerint a havazás súlyos fennakadásokat okozott Olaszország északi részének közlekedésében. Több száz repülőjáratot kellett törölni, és több ezer személyvonat rekedt a pályaudvarokon, sok esetben fűtés nélkül.

Az Eurostar-expressz is újra indulhat a La Manche-csatorna alatt, Párizs és London között. A vonat háromnapos kényszerű leállását a szokatlan hideg okozta, és mintegy 75 ezer embert érintett. Kedden indítják újra a vonatokat, de még csak "korlátozott" szolgáltatást nyújt a vasúttársaság a BBC szerint.

Franciaországban egy személyvonat is kisiklott, 36 ember sérült meg. A horvátországi Zágrábban pedig ütközőnek rohant egy vonat, itt ötvenen sebesültek meg. Nagy-Britanniában csak késtek a vonatok, de sok helyen pótlóbuszok helyettesítették őket.

Az európai repülőtereket is megviselte a téli idő. A British Airways kénytelen volt törölni számtalan belföldi és külföldi járatát egyaránt. Problémát okozott a sok hó és a fagy a francia, belga, holland és német reptereken is. Az előrejelzések szerint Európa-szerte, így Magyarországon is enyhülés várható a következő napokban.