Magányra panaszkodott a detroiti merénylő

Vágólapra másolva!
A detroiti merénylő évekkel ezelőtt rendszeresen írt egy iszlámmal foglalkozó internetes fórumra. Arról írt, hogy magányosnak érzi magát, nincs igaz muszlim barátja, szexuális ösztönei bűnös dolgokra csábítják, a világot pedig szerinte rossz emberek, zsarnokok irányítják.
Vágólapra másolva!

Magányra és bűnös gondolatokra panaszkodott internetes fórumbejegyzésekben korábban a detroiti merénylő - írja a Guardian. A 23 éves, nigériai Umar Farouk Abdulmutallabot azzal vádolják az Egyesült Államok hatóságai, hogy terrortámadást akart végrehajtani egy december 26-án Detroitba tartó repülőgépen. A férfi a testére erősített, robbanást előidézni képes anyagokkal szállt fel a gépre, és megpróbált robbantani, amikor a gép az amerikai nagyvároshoz közeledett, de csak a ruhája gyulladt meg, és sikerült őt legyűrni.

A Guardian összegyűjtött néhány bejegyzést, amelyeket Umar Farouk Abdulmutallab 2005-ben írt egy iszlámmal foglalkozó internetes fórumra. 2005 januárjában a fiatalember ezt írta: "Nincsenek barátaim. Nem azért, mert nem érintkezem emberekkel, hanem mert az emberek vagy nem akarnak túl közel kerülni hozzám, mert ők eljárnak bulizni, míg én nem, vagy pedig rossz emberek, akik úgy hatnak rám, hogy rossz dolgokat csináljak."

Umar Farouk Abdulmutallab ezután arra tért rá, hogy ahogy magányossá válik, erősödik benne a természetes szexuális ösztön, és küzdenie kell ennek féken tartásával, de néha az ösztön így is kisebb "bűnös cselekedetekre" vezeti, például nem fogja vissza a bámészkodást. A bejegyzés szerint a fiatalember a házasságkötésben látta volna problémái megoldását, de úgy érezte, hogy a társadalmi normák ez ellen dolgoznak. Megjegyezte, hogy ő csak 18 éves, a házassággal pedig a húszas éveik végéig szoktak várni az emberek, előbb diplomát, állást, házat szereznek.

Egy 2005. februári fórumbejegyzéstben ismét a magányra panaszkodott, bár hozzátette, hogy jár társaságba, nincsenek konfliktusai, elnevetgél, viccelődik az emberekkel. "Nem sikerült igaz muszlim barátot találnom" - írta. Három hónappal később, 2005 májusában arról szólt egy bejegyzése, hogy mennyire helytelennek érzi a fiatalok elnyugatiasodását Szaúd-Arábiában, és hogy szerinte a szaúdi kormány nem fog ez ellen tenni semmit. Felrótta a kormánynak, hogy beengedte az országba az amerikaiakat, és a hercegek állítólag maguk is isznak alkoholt. "A próféta megjósolta, hogy eljön az idő, amikor a vezetők lesznek a legrosszabbak mindenki közül. Valóban most eljött ez az idő." Szerinte nem csak Szaúd-Arábiában, hanem a világon mindenhol rossz emberek, zsarnokok uralkodnak.