Betiltották a legnagyobb kurd pártot Törökországban

Vágólapra másolva!
Betiltotta a török alkotmánybíróság az ország legnagyobb kurd pártját, a Demokratikus Társadalom Pártját (DTP). A vád szerint a DTP együttműködött a szakadár kurd gerillacsoporttal, a PKK-val.
Vágólapra másolva!

Több száz tüntető gyűlt össze pénteken este a délkelet-törökországi Diyarbakirban a hírre, hogy a török alkotmánybíróság betiltotta a legnagyobb kurd pártot, a Demokratikus Társadalom Pártját (DTP), és elrendelte a párt vagyonának lefoglalását. A bíróság azzal indokolta a döntést, hogy a DTP együttműködött a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű szeparatista csoporttal.

A PKK-t Törökországon kívül az EU-ban és az Egyesült Államokban is terrorista szervezetnek tartják. 1984-ben meghirdetett fegyveres harca következtében már 40 ezer ember halt meg Törökországban, főként a kurdok lakta délkeleti országrészben. Vezére, Abdullah Öcalan jelenleg életfogytig tartó börtönbüntetését tölti.

A török parlamentben 21 képviselői hellyel rendelkező DTP elnöke a bírósági döntés hírére úgy reagált, mindez nem oldja meg a 25 éve elmérgesedett helyzetet és nem javítja a kurd-török viszonyt. "Törökország nem intézheti el a problémát azzal, hogy pártokat tilt be" - fogalmazott.

Törökországban a közelmúltban már több kisebb kurd pártot betiltottak - írja a BBC.