Zavargás lett a klímatüntetésből Koppenhágában

Vágólapra másolva!
Jórészt békésen zajlott a klímaváltozás elleni határozott fellépést sürgető demonstráció Koppenhágában, de egy kisebb csoport törni-zúzni kezdett. A rendőrség 900 embert állított elő, részben megelőző intézkedésként. A felvonuláson a szervezők szerint százezren vettek részt, köztük számos ismert ember.
Vágólapra másolva!

Zavargás tört ki Koppenhágában, ahol több ezren vonultak fel szombaton, hogy cselekvésre bíztassák az ENSZ éghajlatváltozás elleni konferenciájának résztvevőit. A demonstráció nagyrészt békésen zajlott, de egy mintegy 300 fős, fekete ruhába öltözött fiatalokból álló csopor téglákat dobált és kirakatokat tört be. A rendőrök közbeléptek, többeket a földre tepertek. Egy rendőr megsebesült és a tüntetők négy autót felgyújtottak. A dán rendőrség a BBC szerint összesen 900 embert állítottak elő, részben megelőző céllal.

A rendőrségi akcióról készült felvételeken az látszik, hogy a rendőrök sorban a földre ültették a hátrabilincselt kező, főként fiatal aktivistákat, majd buszokkal elvitték őket. Egy ausztrál aktivista a BBC-nek azt mondta, a rendőrség bekerítette a tiltakozókat, az akció szerinte előre eltervezett volt. Egy dán rendőrségi tisztviselő szerint a hírszerzéstől kaptak információt, hogy egy csoport erőszakos cselekményekre készül. Dániában egy nemrégiben elfogadott törvénymódosítás lehetőséget ad arra, hogy a rendőrség megelőző intézkedésként őrizetbe vegyen olyanokat, akikről feltételezik, hogy bűncselekményt akarnak elkövetni.

A klímaváltozás elleni határozott fellépést sürgető felvonuláson a rendőrség szerint 30 ezer, a szervezők szerint mintegy 100 ezer ember vett részt. A 67 ország összesen 515 szervezete által meghirdetett demonstráció résztvevői a dán parlament épületétől vonultak át a klímaértekezletnek helyt adó Bella Centerhez. A BBC tudósítója szerint a tömeg színes kavalkád volt, egyes tüntetők jegesmedve-jelmezbe öltöztek, mások kékre és zöldre festették magukat (az [origo] helyszíni tudósítását itt olvashatja).

"Bla Bla Bla. Cselekedjünk azonnal!", "Nincs B-bolygónk", "Változtass a politikán, ne a klímán!" - volt olvasható a felvonulók transzparensein, amelyek közt egy-egy "felfújható hóember" is felbukkant. Egyesek jegesmedvének, mások pandának öltöztek. A világ minden részéről érkeztek emberek a felvonulásra, amelyen részt vett mások mellett Helena Christensen dán modell és klímaaktivista, Rahul Bose indiai színész és Kumi Naidoo, a Greenpeace International ügyvezető igazgatója is. A felvonulás végén, a Bella Centernél a gyertyafényes virrasztást tart a Nobel-békedíjas Desmond Tutu, Fokváros egykori anglikán érseke.

Fotó: Pethő András
"Nincs B-bolygó" - a tüntetés egyik résztvevője

A szombaton megrendezett nemzetközi akciónap keretében világszerte megmozdulások zajlottak, határozott klímavédelmi intézkedéseket követelve a világ vezetőitől. Ausztrália nagyvárosaiban több ezren - Melbourne-ben mintegy 40 ezren - vonultak fel a Felmelegedés Elleni Gyalogláson (Walk Against Warming). Manilában, a Fülöp-szigetek fővárosában néhány száz ember gyűlt össze a városháza előtt, az indonéziai Jakartában pedig különböző helyi szervezetek mintegy 150 tagja tüntetett az Egyesült Államok nagykövetsége előtt.