Több halottja van a teheráni tüntetésnek

Vágólapra másolva!
Vasárnap is folytatódtak az összecsapások Teherán központjában ellenzéki tüntetők és a rendőrök között. A rendőrség állítólag könnygázzal és figyelmeztető lövésekkel próbálta feloszlatni a tüntetőket, az összecsapásokban többen meghaltak. Az iráni rendőrség illetékese tagadta, hogy fegyvert használtak volna a rendőri erők. A tüntetések azt követően újultak ki Iránban, hogy múlt héten meghalt az ellenzék egyik vezetője.
Vágólapra másolva!

Vasárnap is folytatódtak az előző nap kezdődött heves összecsapások Teherán központjában ellenzéki tüntetők és a biztonsági erők között.

Az összecsapásokban a BBC szerint legalább négyen meghaltak, köztük Mir Hoszein Muszavi ellenzéki vezető, volt elnökjelölt 20 éves unokaöccse is. Szejjed Ali Muszavit golyó találta el Teherán központjában vasárnap délben, és a kórházba szállítás után meghalt.

A rendőrség tagadja a fegyverhasználatot

Ahmed Reza Radan helyettes rendőrfőnök a televízióban bejelentette, hogy több mint 300 tüntetőt vettek őrizetbe, de tagadta, hogy a rendőrség fegyvert használt volna. Közölte, négyen haltak meg, azt viszont tagadta, hogy haláluknak közvetlenül köze lett volna a rendőrségi fellépéshez.

Az egyik áldozat egy hídról lezuhanva halt meg, két másik közúti balesetben, egy negyedik áldozatot pedig egy lövedék találta el. Az iráni állami hírügynökség ugyanakkor a rendőrségre hivatkozva öt halottról számolt be, a jelentés szerint a rendőrség vizsgálatot indított a "gyanús" halálesetek ügyében.

Egy ellenzéki honlap szerint a rendőrök lezárták az iráni főváros központjába vezető utakat, hogy megakadályozzák újabb ezrek csatlakozását a tiltakozókhoz, de a honlap szerint sok embernek így is sikerült áttörnie a blokádot. A rendőrök könnygázt és paprikasprayt is bevetettek a tüntetőkkel szemben, azok pedig felgyújtottak szemeteskukákat. A rendőrök az ellenzéki honlap szerint ezután lőni kezdtek, ekkor több embert el is találtak.

Kemény fellépést ígértek

Korábban az iráni közszolgálati televízió vasárnapi híradása megerősítette a BBC információit, miszerint négyen életüket vesztették, míg korábban egy rendőrségi tisztségviselő tagadta, hogy halottai lennének az összecsapásoknak.

A hatóságok már korábban is kemény fellépéssel fenyegetőztek, amennyiben az ellenzék gyűléseket tartana. Rendőrök, katonák és forradalmi gárdisták ezrei várták készültségben vasárnap reggel a demonstrálókat, miután már szombaton is összecsaptak Teherán több pontján az ellenzék támogatóival.

Múlt vasárnap kezdődtek a tüntetések

A tüntetések azt követően újultak ki Iránban, hogy múlt vasárnap 87 éves korában meghalt az ellenzék egyik vezetője Hoszein Ali Montazeri nagyajatollah halála. Ő volt az 1979-es iráni iszlám forradalom egyik teoretikusa A forradalom vezetője, Khomeini ajatollah őt szemelte ki utódjául, de néhány hónappal Khomeini 1989-es halála előtt összekülönböztek, mert Montazeri bírálta az akkori tömeges kivégzéseket.

Iránban a júniusi 12-i elnökválasztás óta feszült a helyzet. A választás után a hivatalban lévő elnököt, Mahmúd Ahmadinezsádot hirdették ki győztesnek Mir Hoszein Múszavival szemben, akinek hívei az eredmény meghamisításával vádolták a hatóságokat. Tiltakozó megmozdulások kezdődtek, több százezer ember csapott össze a biztonsági erőkkel. A hivatalos adatok szerint harminc ember vesztette életét.