Szemtanúk szerint lövésekkel is oszlatták a tüntetőket Teheránban

Vágólapra másolva!
Zavargások törtek ki Teherán belvárosában, miután egy emléknapon az ellenzék hívei az utcákra vonultak. Több száz rendőr vonult az utcákra: botokkal és könnygázzal akarnak véget vetni a tüntetésnek. A Guardian szerint legalább két nőt letartóztattak, meg nem erősített hírek szerint lövés is dördült.
Vágólapra másolva!

Összecsapott a rendőrség az iráni ellenzék támogatóival Teherán központjában. A szemtanúk szerint a rendőrök erőteljesen léptek fel, biztonsági erők meg nem erősített hírei szerint lövés is dördült. Az állami média megerősítette az összetűzések tényét, a híreket azonban nehéz független forrásból ellenőrizni, mert a hatóságok a külföldi újságíróknak megtiltották, hogy rész vegyenek az utcai megmozdulásokon - írja a BBC. A Guardian szerint legalább két nőt letartóztattak.

A BBC tudósítója szerint különféle szemtanúk arról számoltak be, hogy a hatóságok tüzet nyitottak a tüntetőkre, egyesek szerint olyankor is, amikor ez nem is volt indokolt. Az iráni hatóságok ugyanakkor tagadják, hogy használták volna fegyvereiket.

Hétfőn összecsapásokról számoltak be a város egyik központi teréről. Egy szemtanú azt mondta, hogy a rendőrség botokat használt és könnygázt lőtt a tüntetők közé, akik a "halál a diktátorra" és a "nem kell félni, együtt vagyunk" szlogeneket kántálták.

Az összecsapásokra egy emléknapon került sor: hétfőn arra emlékeztek, hogy 1953. december 7-én, egy Amerika-ellenes tüntetésen megöltek három diákot. Állami megemlékezést tartottak, amikor Mir Hoszein Múszavi és Mehdi Karubi ellenzéki vezetők hívei az utcákra vonultak és megzavarták az eseményeket.

Már reggel rendőrök százai vették körbe a teheráni egyetemet, hogy megakadályozzák a tüntetést. Az egyetemisták többsége a mérsékelt ellenzéket támogatja az Ahmedinedzsad vezette konzervatívokkal szemben. Az elmúlt években a diákok többször tartottak az emléknapon reformokat sürgető tüntetéseket. Az iráni biztonsági erők előre bejelentették, hogy minden ellenzéki tiltakozás kirobbanására utaló próbálkozást elfojtanak. Szemtanúk a Guardian szerint azt mondták, hogy a rendőrség minden egyes ember személyazonosságát ellenőrizte az egyetem kapujában, hogy megakadályozza, hogy az ellenzéki aktivisták csatlakozhassanak a diákokhoz.

Az egyetem környékén több üzlet zárva tart, de Teherán többi részén megszokott módon zajlik az élet - írja a Guardian.

A hatóságok leállították a mobiltelefon-hálózatokat Teherán belvárosában, hogy megakadályozzák az ellenzék támogatóinak kapcsolattartását - áll az ellenzék honlapján. Vasárnap teherániak azt mondták, hogy nem tudták használni az emaileiket és az ellenzék weboldalait szigorúbban korlátozták, mint korábban - írja a BBC.

Múszavi, az ellenzék vezetője kifejezte szimpátiáját a diáktüntetők iránti, és kijelentette, hogy a mozgalom továbbra is életben van. A honlapján közzétett nyilatkozat szerint az egyház nem hallgattathatja el a diákokat.

Az ellenzékiek továbbra is az iráni elnökválasztás eredményét bírálják, szerintük ugyanis Mahmúd Ahmedinedzsad csalással őrizte meg hatalmát júniusban. A rendőrség a vitatott júniusi választások után is keményen fellépett az ellenzék hívei ellen.