Újabb öt embert ítéltek halálra az ujgur zavargások miatt

Vágólapra másolva!
Öt újabb halálos ítéletet szabtak ki az ujgur zavargások miatt Kínában. Korábban már kilenc emberen végrehajtottak halálos ítéleteket a júliusi, közel 200 halálos áldozattal járó zavargások miatt.
Vágólapra másolva!

Újabb öt embert ítéltek halálra Kínában a júliusi hszincsiangi zavargások miatt csütörtökön. Az ítéletet gyilkosságok és más bűncselekmények miatt szabták ki. Két embert életfogytig tartó börtönre ítéltek.

A nyári zavargásokban, amely a Hszincsinag tartományban élő őslakos ujgurok és a betelepülő han kínaiak között robbant ki, közel 200 ember vesztette életét, és több mint 1600-an megsérültek. Az események miatt korában már kilenc embert kivégeztek.

A Kína nyugati részén fekvő tartományban az utóbbi években több bombamerénylet és támadás történt, amelyet a kínai hatóságok a független Kelet-Turkesztánért harcoló ujgur szeparatisták számlájára írnak. Ujgur szervezetek és jogvédők szerint azonban a kínai központi vezetés jelentősen eltúlozza a szeparatisták jelentette fenyegetést, hogy így igazolja a kemény fellépést - jelentette a Reuters.