A tolerancia végéről beszélt az iráni főrendőr

Vágólapra másolva!
Semmilyen tüntetést nem tűr el a jövőben az iráni rendőrség - közölte szerdán a teheráni rendőrfőkapitány, aki szerint "elmúlt a tolerancia időszaka", mostantól a legszigorúbban lépnek fel minden tüntető ellen. A vasárnapi zavargásokban, ahol több tüntető is meghalt, hivatalosan 120 rendőr sérült meg, és százakat vettek őrizetbe. 300 tüntető még szerdán is a rendőrség őrizetében maradt.
Vágólapra másolva!

Gyorsított büntetőeljárást és zéró toleranciát ígért az iráni tüntetőkkel szemben a teheráni rendőrfőkapitány, aki szerdán adott számot a vasárnapi iráni tüntetés mérlegéről. A kapitány szerint a rendőrség által őrizetbe vett több mint 500 kormányellenes tüntetőből 300 még mindig börtönben van. Mivel a rendőrség mellett más rendfenntartó alakulatok, így a baszídzs milícia vagy a belügyminisztérium erői is fogtak el embereket, azok összlétszámát egyelőre nem is lehet megállapítani.

Az iráni ellenzék szerint a hatóságok több vidéki városban - például Iszfahánban - is elszállítottak több száz tüntetőt, de hivatalos adatok ezekről nem jelentek meg. Iszmail Ahmadi Mogadam rendőrfőkapitány ugyanakkor beszámolt arról, hogy a "rendbontók" megsebesítettek százhúsz rendőrt, és közülük hatvan még nem hagyhatta el a kórházat.

A rendőrség figyelmeztette az ellenzéki csoportokat, hogy a hatóságok a továbbiakban nem fognak eltűrni semmilyen tüntetést. "A tolerancia időszaka elmúlt. A lehető legszigorúbban lépünk fel mindenkivel szemben, aki részt vesz tüntetésen, és ezeknek az embereknek az ügyében felgyorsítjuk a büntetőeljárást" - közölte a főkapitány.

Egy internetre feltett videofelvétel tanúsága szerint az egyik vasárnapi teheráni ellenzéki tüntetésen több rendőrautó is belehajtott a demonstrálók tömegébe, és egy jármű legalább egy emberen átgázolt - jelentette a CNN amerikai hírtévé. A felvétel a YouTube fájlmegosztó oldalon tekinthető meg, de annak hitelességét a hírtévé eddig nem tudta ellenőrizni. Egy másik felvételen a baszídzs milícia egyik járműve gázolt halálra egy nőt. A nő holttestét - a képek alapján - a tüntetők később átvitték egy egészségügyi intézményből egy másikba, hogy ne kerüljön a hatóságok birtokába.

Iránban két hete kezdődtek újra a nyáron elfojtott kormányellenes zavargások, miután meghalt Hoszein Ali Montazeri nagy ajatollah, a reformista ellenzék egyik legfontosabb vallási és szellemi vezetője. Montazeri jelentőségéről és szerepéről a róla írt portréban, a múlt vasárnapi tüntetésekről pedig korábbi cikkünkben, itt olvashat részletesen.