Összecsapások követték az ellenzéki ajatollah temetését Iránban

Vágólapra másolva!
Összecsapások voltak a rendőrök és a gyászolók között Kumban, ahol hétfőn temették el Huszein Ali Montazeri nagyajatollahot. Az iráni kormánnyal szemben álló muszlim vallási vezető búcsúztatásán tízezrek vettek részt, sokan ellenzéki vezetőket éltettek. Azt nem tudni, hogy hány ember vett részt az összecsapásokban.
Vágólapra másolva!

Összecsaptak a rendőrökkel az ellenzék támogatói Iránban Huszein Ali Montazeri nagyajatollah hétfői temetését követően. A reformernek számító muszlim vallási vezető, aki megkérdőjelezte Máhmúd Ahmadinezsad iráni elnök nyár eleji újraválasztásának szabályosságát, a hétvégén hunyt el 87 évesen Kumban.

Temetésén tízezrek vettek részt a szent városban. A Dzsarasz reformer honlap szerint a gyászolók a nagyajatollahot, illetve Mír Huszein Múszavi és Mehdi Karrúbi ellenzéki vezetőket éltették. Egy másik iráni honlap szerint a kormánypárti szélsőséges Anszar Hezbollah szervezet tagjai megpróbálták megakadályozni a tömeget a skandálásban, de miután kisebb verekedés tört ki, távoztak.

Többezren vonultak fel Montazeri szülővárosában, az Iszfahán melletti Nedzsefabadban is. Mellüket ütötték, és azt kiabálták: "Elnyomott Montazeri, már az Úr mellett vagy!"

A gyászolók között sokan viseltek zöld ruhát, vagy vittek magukkal zöld színű táblákat, amely az iráni ellenzék hagyományos színe - jelentette a BBC. A szertartást követően Kumban több gyászoló megdobálta az elhunyt házát őrző rendőröket, majd összecsapások is voltak - írja a brit csatorna a kaleme.org ellenzéki honlapra hivatkozva. Az összecsapások mérete azonban nem ismert, mivel Iránban erősen korlátozzák a temetést övező híradásokat.

A BBC szerint zavarják televíziós szolgáltatásának perzsa adását is. A zavarás akkor kezdődött, amikor a csatorna vasárnap hírt adott Montazeri haláláról.

A kormány nem tiltotta meg a temetései menetet, de a temetésre igyekvő buszok utasait igazoltatták, sokakat le is tartóztattak. Köztük volt a nagyajatollah egyik tanítványa, Ahmad Kabel is.

Montazeri volt az egyik kulcsfigurája az 1979-es iráni iszlám forradalomnak, és ő lett volna Khomeini ajatollah utódja is. Később azonban összevesztek az emberi jogok iráni helyzetén, és Montazeri a rendszer kritikusává vált. Olyannyira, hogy a hivatalos iráni hírügynökség a haláláról szóló első beszámolókban csak úgy említette, mint a "zavargók imámja".

Montazeri újra és újra azzal vádolta az ország vezetőit, hogy diktatúrát vezettek be az iszlám nevében, és a felszabadulás, amelynek az 1979-es eseményeket követnie kellett volna, soha nem történt meg. Idén idős kora és rossz egészségi állapota ellenére is kiállt azok mellett, akik megkérdőjelezték a hivatalban lévő Ahmadinezsad elnök június elején tartott elnökválasztáson aratott győzelmének tisztaságát. Montazeri még a kormányt bíráló fatvát is kiadott, amelyben diktatúrával vádolta meg a vezetést.