Kivégeztetné az ellenzékieket az iráni főpap képviselője

Vágólapra másolva!
Az iráni legfőbb vallási vezető képviselője szerint kivégzés jár az ellenzéki vezetőknek, mert ők "Isten ellenségei". Iránban a hétvégén kiújultak a tiltakozások, a zavargásokban egyes források szerint tizenöten vesztették életüket. Agyonlőtték Mir Hoszein Múszavi korábbi elnökjelölt unokaöccsét is, aki az ellenzéki mozgalom egyik támogatója szerint korábban is kapott már halálos fenyegetéseket a titkosrendőrségtől.
Vágólapra másolva!

Az iráni ellenzék vezetői "Isten ellenségei" és mint ilyeneknek, az iszlám jog értelmében kivégzés jár nekik - jelentette ki kedden az iráni legfőbb vallási vezető, Ali Hamenei ajatollah képviselője, Abbasz Vaez-Tabaszi. A befolyásos embernek számító Abbasz Vaez-Tabaszi azt mondta: "azok, akik a jelenlegi lázadás mögött állnak, Isten ellenségei, és a törvény nagyon világos a büntetésükkel kapcsolatban". Az Iránban érvényes törvénykezés, a saría szerint ez kivégzést jelent - írja a BBC.

Iránban a júniusi 12-i elnökválasztáskor vált feszültté a helyzet. A reformista ellenzék választási csalással vádolta a hatalmon maradt elnököt, Mahmúd Ahmadinezsádot. Riválisa, Mir Hoszein Múszavi hívei hatalmas tömegtüntetéseken tiltakoztak az állítólagos visszaélések miatt, de a hatóságok a nyári demonstrációkat szétverték és rengeteg embert bebörtönöztek. A tiltakozás aztán hosszú hónapok után decemberben kiújult, a hétvégi zavargásokban az állami tévé szerint 15, más források szerint 8 ember vesztette életét. Meghalt a korábbi elnökjelölt, Múszavi unokaöccse is. A politikus honlapja szerint az egyik hétvégi tüntetésen lőtték hátba a rendfenntartók, amikor tüzet nyitottak a tömegre. A rendőrség tagadja, hogy lőttek volna.

A meggyilkolt unokaöcs, Szejed Ali Múszavi korábban halálos fenyegéseket kapott - mondta a BBC-nek az ellenzéki mozgalom egy prominens támogatója, a Párizsban élő filmes, Mohsen Makhmalbaf. Úgy tudja: a titkosrendőrség többször felhívta Szejed Ali Múszavit, azzal, hogy "meg fogunk ölni". A rendőrség ezzel szemben azt állítja, hogy a férfit terroristák ölték meg.