H1N1: több mint 11 ezer halálos áldozat világszerte

Vágólapra másolva!
Már több mint 11 500 halálos áldozatot követelt a H1N1 az Egészségügyi Világszervezet legfrissebb összesítése alapján. A jelentés szerint Magyarországon még nem érte el tetőpontját a járvány, így várhatóan tovább fog emelkedni a megbetegedések száma.
Vágólapra másolva!

Már meghaladja a 11 500-at szerte a bizonyíthatóan az új influenzában elhunyt betegek száma a világon - közölte szerdán az Egészségügyi Világszervezet (WHO). A szervezet legfrissebb, december 20-i állapotot tükröző összesítése szerint az új típusú A/H1N1-es vírus okozta betegség legkevesebb 11 516 halálos áldozatot követelt azóta, hogy áprilisban megjelent.

A jelentés külön megemlíti - Montenegróval együtt - Magyarországot; a világszervezet szerint Kelet- és Közép-Európában ebben a két országban nem érte még el tetőpontját a járvány, vagyis a megbetegedések száma várhatóan továbbra is emelkedni fog. A WHO megállapítása szerint a régió négy országában - Szerbiában, Ukrajnában, Grúziában és Törökországban - a korábbi tetőpont után ismét növekszik a fertőzöttek száma. A Magyarországgal szomszédos országok közül Ausztriában, Szlovákiában és Horvátországban lassul a betegség terjedése.

Az influenzaszerű megbetegedések Európa 33 országában a 14 éven aluliakat sújtják a leginkább, 15 országban a 4 éven aluliak korcsoportjában, másik 18 országban az 5-14 év közöttiek körében a legmagasabb a betegek aránya. A WHO szerint a járvány az elmúlt időszakban tetőzött Nyugat-Európában és Észak-Amerikában, míg a Távol-Keleten csökken a terjedése.