Folytatódnak az összecsapások Iránban

Vágólapra másolva!
A Montazeri nagyajatollah temetése óta szórványosan előforduló iráni öszecsapások szombaton is folytatódtak ellenzéki honlapok szerint. Ezúttal Teherán központjában vetett be könnygázt a rendőrség a megemlékezők és tüntetők ellen, és még egy hírügynökség épületét is megostromolták a rendőrök.
Vágólapra másolva!

Az iráni ellenzék támogatóival csaptak össze szombaton a főváros, Teherán több pontján az iráni biztonsági erők - közölte egy helyi reformista honlap. A hatóságok a belvárosban, a Huszein imám terén könnygázt is bevetettek, hogy feloszlassák az ellenzéki megmozdulást. A tüntetők azt akarták elérni, hogy egy muzulmán gyászmegemlékezést kormányellenes tüntetéssé változtassák.

Az összetűzések szombat este is folytatódtak, az ellenzék híveit könnygázzal és gumibotokkal próbálták feloszlatni a főváros északi részén a rendőrök. Este több ezren kezdtek gyülekezni egy kis egy kis mecset közelében, a teheráni vezetés elleni jelszavakat skandálva.

A honlap korábban arról számolt be, hogy rohamrendőrök százait vezényelték Teherán központjába, illetve a főváros több pontján keményen felléptek az ellenzék híveivel szemben. A rendőrök botokkal oszlatták a tömeget, egyes értesülések szerint figyelmeztető lövéseket is leadtak.

Az internetes oldal szerint a hatósági erők megrohamozták az ISNA hírügynökség épületét, ahol ellenzékiek kerestek menedéket. Az összetűzésekről szóló jelentést független forrásból nem lehetett ellenőrizni, mert a külföldi sajtó képviselőinek megtiltották, hogy beszámoljon a tiltakozásokról.

Iránban tiltakozások újabb hulláma kezdődött azt követően, hogy közel egy hete elhunyt az ellenzék egyik kiemelkedő alakja, Hoszein Ali Montazeri nagyajatolláh. Ő volt az 1979-es iráni iszlám forradalom egyik teoretikusa, az iszlám köztársaság alkotmányának egyik szülőatyja. A forradalom vezetője, Khomeini ajatollah őt szemelte ki utódjául, de néhány hónappal Khomeini 1989-es halála előtt összekülönböztek, mert Montazeri bírálta az akkori tömeges kivégzéseket.

A síita muzulmánok Asúra ünnepén emlékeznek meg Huszein imámnak, Mohamed próféta unokájának haláláról. Huszein egy, az iszlám világa feletti uralomért vívott VII. századi csatában vesztette életét. A 680-ban lezajlott ütközet döntő mozzanat volt az iszlám két ágra - szunnita és síita ágra - szakadásában. Az Asúra-napi megemlékezés és a nagyajatolláh halála miatti gyász éppen egy napra esik.

A júniusi 12-i elnökválasztás után a hivatalban lévő elnököt, Mahmúd Ahmadinezsádot hirdették ki győztesnek Mir Hoszein Múszavival szemben, akinek hívei az eredmény meghamisításával vádolták a hatóságokat. Tiltakozó megmozdulások kezdődtek, több százezer ember csapott össze a biztonsági erőkkel. A hivatalos adatok szerint harminc ember vesztette életét. Ez volt a legsúlyosabb belpolitikai válság Iránban az iszlám köztársaság 1979-es létrejötte óta.