Ártatlannak vallotta magát Ehud Olmert

Vágólapra másolva!
Minden vádpontban ártatlannak vallotta magát a bíróságon hétfőn Ehud Olmert korábbi izraeli miniszterelnök. A politikust gazdasági bűncselekmények miatt állítottak bíróság elé. Ő az első izraeli kormányfő, aki ellen vádat emeltek bűncselekmények miatt.
Vágólapra másolva!

Ártatlannak vallotta magát hétfőn Ehud Olmert volt izraeli miniszterelnök az ellene gazdasági bűncselekmények miatt indított perben. Ügyvédje, Elie Zohar szerint védence minden vádpontban ártatlannak vallja magát. Ez az első alkalom Izraelben, hogy korábbi miniszterelnököt állítanak bíróság elé. Perének tárgyalása várhatóan jövő februárban folytatódik tanúk meghallgatásával.

Olmertet csalással, adócsalással, hatalommal való visszaéléssel, hamisítással vádolják, amelyeket az ügyészség szerint még jeruzsálemi polgármesterségének (1993-2003 között), illetve kereskedelmi és ipari minisztersége idején követett el. A volt kormányfőt börtönbüntetés fenyegeti.

Olmert, aki a centrista Kadima párt élén vezette az országot, 2008. szeptember 21-én mondott le, azután, hogy a rendőrség vádemelési javaslattal zárta le a nyomozást ügyében. Olmert azóta azt hangoztatja, hogy ártatlan, és a bíróság tisztázni fogja.

Olmert azzal is vádolják, hogy törvénytelenül fogadott el jelentős összegeket Morris Talansky amerikai zsidó üzletembertől, ezen kívül, hogy többször megtéríttette ugyanazokat a repülőjegyeket. A vádak között szerepel még, hogy hozzá közel állókat nevezett ki állami cégekbe minisztersége idején.