Berlusconi maffiakapcsolatairól beszélt egy korábbi maffiatag

Vágólapra másolva!
Egy korábbi maffiavezér Silvio Berlusconihoz fűződő kapcsolatairól dicsekedett a kilencvenes években - állította egy volt maffiatag a torinói bíróságon. Berlusconi sajtószóvivője tagadja az állítást.
Vágólapra másolva!

Silvio Berlusconi olasz kormányfőnek maffiakapcsolatai vannak - jelentette ki Gaspare Spatuzza korábbi maffiatag. Spatuzza koronatanú abban a perben, amely Berlusconi pártalapító társa, Marcello Dell'Utri ellen folyik Torinóban.

Berlusconi szóvivője tagadta az állítást, hozzátéve, hogy a maffia le akarja járatni a miniszterelnököt. A szóvivő szerint Berlusconi szervezett bűnözés elleni küzdelmén próbálnak ily módon bosszút állni.

Spatuzza szerint Giuseppe Graviano korábbi maffiafőnök azzal dicsekedett neki a kilencvenes évek közepén, hogy Berlusconi támogatta. "Graviano azt mondta, hogy ezeknek az embereknek akkora a befolyásuk, hogy hála nekik a kezünkben van az ország" - idézte a koronatanút a BBC online kiadása. A volt maffiózó egy 1994-es találkozóról beszélt, amikor Graviano - akit később fivérével együtt elítéltek a római, milánói és firenzei bombázások miatt és jelenleg életfogytiglani börtönbüntetését tölti - határozottan Berlusconi és Marcello Dell'Utri nevét említette neki.

Dell'Utri és Berlusconi a maffia 1993-as gyilkosságsorozata után együtt alapította a Forza Italia nevű pártot, amellyel Berlusconi választást nyert, és Olaszország kormányfője lett.

Dell'Utrit kilencévi börtönre ítélték az olasz maffia korábbi főnökéhez fűződő kapcsolatai miatt. Dell'Utri fellebbezett az ítélet ellen. Mint a torinói bíróságon mondta, a vádakban semmi újdonság nincs, és "mind hamisak". "Természetesen Berlusconi is teljesen nyugodt efelől; jobban tart a feleségétől, mint Spatuzzától" - jelentette ki, utalva a miniszterelnök folyamatban lévő válására.

Spatuzza tanúvallomása alapján kezdte újra az olasz ügyészség a vizsgálatot a maffia 1993-ban Rómában, Milánóban és Firenzében, az állam ellen hirdetett háború jegyében elkövetett pokolgépes merényleteiről. A merényleteknek Firenzében öt halottja volt. Az ügyet azután vették elő újra, hogy a bebörtönzött Spatuzzának megeredt a nyelve.