Magyarország még gondolkodik Obama kérésén

Vágólapra másolva!
Egyelőre tervezés és egyeztetés folyik az Afganisztánban lévő magyar katonák létszámbővítéséről - jelentette be a Honvédelmi Minisztérium miután Barack Obama amerikai elnök kedden arra kérte a NATO-tagállamokat, hogy küldjenek több katonát a közép-ázsiai országba. Szlovákia megduplázza Afganisztánban szolgáló katonái létszámát, és Csehország is fontolgatja a csapaterősítést, Németország azonban már jelezte, hogy nem küld több katonát.
Vágólapra másolva!

Még tervezés és egyeztetés alatt áll az Afganisztánban lévő magyar katonák létszámbővítése: ennek elengedhetetlen feltétele a pénzügyi és a technikai háttér megléte, valamint az ötpárti konszenzus - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) szerdán. A tárca az után nyilatkozott, hogy kedden Barack Obama amerikai elnök bejelentette, 30 ezerrel megnövelik az Afganisztánban szolgáló amerikai haderő létszámát, és a romló háborús helyzetre hivatkozva erősítést kért a szövetségesektől is.

Bajnai Gordon miniszterelnök is támogatásáról biztosította Barack Obama amerikai elnök afganisztáni stratégiáját szerdán. Négynapos washingtoni látogatásán kijelentette, hogy az Egyesült Államok és a NATO továbbra is számíthat Magyarországra mint erős szövetségesre. Mint mondta, Magyarország fontolóra veszi az Egyesült Államok kérését újabb csapatok Afganisztánba vezénylésére, de az ügyben nem ígért azonnali döntést.

A HM közleményében az áll, hogy Magyarország elkötelezettsége továbbra is változatlan az afganisztáni rendezésben való aktív részvételt illetően és új felajánlásokkal is bővítjük szerepvállalásunkat. Az új felajánlásokkal a hangsúlyt immár az önállóan működni képes afgán erők kiképzésében, felkészítésében való részvételre helyezik. Korábban a minisztérium azt közölte, hogy összesen mintegy 380 magyar katona van Afganisztánban, ők főleg a Baglan tartományban működő, magyar vezetésű Tartományi Újjáépítési Csoportot (PRT) irányítják.

Balázs Péter külügyminiszter novemberben kijelentette, hogy Magyarország nem fog további katonákat küldeni a közép-ázsiai országba, és az afganisztáni fejlesztésekre fordított évi 500 millió forintnyi forrást sem fogja emelni.

A szlovákok küldenek erősítést

Szlovákia több százzal növeli katonái létszámát Afganisztánban - közölte Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter szerdán Pozsonyban. "Már elmondtuk, hogy jelentősen növeljük a létszámot, szinte megduplázzuk" - mondta újságíróknak a szlovák diplomácia vezetője sajtóértekezleten. Szlovákiának jelenleg a NATO vezette nemzetközi biztonsági erő (ISAF) kötelékében 245 katonája van Afganisztánban. Az után közölték mindezt a szlovákok, hogy Barack Obama amerikai elnök kedden arra kérte a szövetségeseit: küldjenek ők is újabb katonákat Afganisztánba.

A spanyol kormány várhatóan 200-250 újabb katonát vezényel Afganisztánba Washington kérésére. José Luis Rodríguez Zapatero miniszterelnök kedden jelentette be, hogy tárgyalni fog a parlamenti pártokkal az afganisztáni csapaterősítésről. Spanyolországban a parlamentnek kell jóváhagynia a csapatnövelést, de a szocialista kormány nem rendelkezik ehhez szükséges többséggel a törvényhozásban.

Csehországban közben bejelentették: mérlegelik, hogy a jövő évben száz katonával növelné afganisztáni kontingensének létszámát. Csehországnak jelenleg 480 katonája van az ISAF kötelékében, míg egy kisebb egység az afgán hadsereg katonáinak kiképzésében segédkezik. Martin Barták cseh védelmi miniszter az Aktuálne.cz hírportálnak azt mondta, hogy a bővítés kérdését előbb meg kell vitatni a nagyobb politikai pártokkal, mert azok álláspontja nem egységes, és például a Cseh Szociáldemokrata Párt kimondottan ellenzi a nagyobb afganisztáni szerepvállalást.

A cseh parlament a közelmúltban 535-ben határozta meg a cseh kontingens jövő évi létszámát. Ezt a számot növelné most meg a cseh védelmi tárca. A miniszter szerint a kérdésről az év végéig vita lesz, majd a javaslat a parlament elé kerülne szavazásra. Ha a javaslat nem kap támogatást, akkor Barták szerint a szövetségeseknek a helyzetet meg kell majd magyarázni, ami nem lesz könnyű. "Csak a létszám fokozatos csökkentése jöhet szóba, a létszám emelése semmi esetre sem" - reagált a miniszter bejelentésére Jirí Paroubek szociáldemokrata pártelnök. Álláspontját azzal magyarázta, hogy a párt belső felmérése szerint a csehek döntő többsége elutasítja a további cseh szerepvállalást Afganisztánban.

Az Egyesült Államok legszorosabb európai szövetségesei, Nagy-Britannia, Lengyelország és Olaszország Obama beszéde után bejelentették, eleget tesznek az amerikai elnök kérésének, és növelik afganisztáni kontingensük létszámát.

Lengyelország fontolóra veszi 600 újabb katona Afganisztánba vezénylését 2010-ben - mondta Pawel Gras lengyel kormányszóvivő. A Bogdan Klich nemzetvédelmi miniszter által készített előzetes számításokban további 200 katonát tartalékolnak majd ugyanerre a célra, de a szóvivő szerint erről még nincs végleges döntés. Varsó jelenleg 1910 katonát állomásoztat Afganisztánban a nemzetközi biztonsági erő (ISAF) kötelékében.

Obama hiába győzködte telefonon 40 percig Nicolas Sarkozy francia elnököt, Franciaország sem küld újabb katonákat. Elképzelhető ugyanakkor, hogy kiigazítják az Afganisztánban állomásozó francia kontingens létszámát - jelentette ki Bernard Kouchner francia külügyminiszter, hozzátéve, hogy Párizs esetleg "civileket, csendőröket és műszaki szakembereket" küldhetne Afganisztánba. Azokban az afgán térségekben, ahol jelenleg francia katonák szolgálnak, "nincs szükség csapaterősítésre" - jelentette ki. Franciaország jelenleg mintegy 3750 katonát mozgósított az afganisztáni misszióba, ebből 3300 állomásozik ténylegesen az ázsiai országban.

Angela Merkel német kancellár kijelentette, hogy a januárban esedékes londoni Afganisztán-konferenciáig nem kerül napirendre további német katonák küldése. Sem Angela Merkel kancellár, sem Guido Westerwelle külügyminiszter nem zárta ki egyértelműen, hogy Németország a későbbiekben nem küld pótlólagosan katonákat Afganisztánba.

Amerikai erősítés

Kedd esti beszédében jelentette be Barack Obama elnök, hogy 30 ezer katonával erősíti meg az amerikai hadsereg afganisztáni misszióját. Obama azt is közölte, hogy majdnem tízéves jelenlét után 2011 nyarán meg akarja kezdeni a csapatkivonást Afganisztánból. Az elnök kevesebb katonát küld, mint amennyit Stanley McChrystal afganisztáni főparancsnok kért, aki szerint 40 ezer emberre lett volna szükség a helyzet stabilizálásához. A csapaterősítés csak 2010-ben 30 milliárd dollárjába kerül az amerikai költségvetésnek.

Obama arra kérte az Egyesült Államok afganisztáni szövetségeseit, hogy támogassák erőfeszítésüket. "Barátaink velünk együtt harcoltak, véreztek és estek el Afganisztánban. Most össze kell fognunk, hogy sikeresen zárjuk le ezt a háborút". Az amerikai csapatok mellett 32 ezer NATO-katona is szolgál Afganisztánban. Anders Fogh Rasmussen, a NATO főtitkára Obama beszéde után azt nyilatkozta, hogy a szövetség tagállamai várhatóan még 5000 katonát küldenek Afganisztánba.

Afganisztán-konferencia lesz Londonban

A brit kormányfő szerint az összes NATO-szövetségesnek egységesen fel kell sorakoznia az Egyesült Államok afganisztáni stratégiája mögött. Gordon Brown közölte: a brit kormány igyekszik rábírni más országokat is arra, hogy ajánljanak fel katonai erőt az afganisztáni hadműveletekhez. A brit kormányfő megerősítette, hogy január végén Londonban konferenciát tartanak az afganisztáni nemzetközi koalícióban részes 43 ország mindegyikének részvételével.

A brit hadsereg egyre súlyosabb veszteségei miatt ugyanakkor mind nagyobb nyomás nehezedik Londonra a brit erők hazahívásáért. Afganisztánban eddig 236 brit katona esett el, csak az idén 99. A BBC nemrégiben közölt felmérése szerint a brit közvélemény 64 százaléka nem tartja megnyerhetőnek az afganisztáni háborút, és 63 százalék a brit katonák "lehető leggyorsabb" kivonását szeretné.