Magyarország is besegít a katonákat kérő Obamának

Vágólapra másolva!
További 200 katonát - elsősorban logisztikai csapatokat - küld Magyarország Afganisztánba, így járulva hozzá Barack Obama amerikai elnök héten meghirdetett új háborús stratégiájához. A döntést Bajnai Gordon kormányfő Washingtonban jelentette be, miután tárgyalt Joe Biden alelnökkel. Magyarország ezzel csatlakozik több más NATO-tagállamhoz, amelyek összesen 7 ezer további katonát küldenek a háborús térségbe.
Vágólapra másolva!

Bajnai Gordon pénteken a washingtoni Fehér Házban bejelentette: Magyarország 200 fővel növeli az afganisztáni kontingens létszámát, ami 60 százalékos bővítést jelent. Az MTI tudósítása szerint azt mondta, Magyarország csatlakozik az Egyesült Államok új afganisztáni csapaterősítési stratégiájához, növeli katonai szerepvállalását az ázsiai országban.

Bajnai ezt akkor közölte, amikor fogadta őt Joe Biden amerikai alelnök, akivel egyórás megbeszélést folytatott. A Független Hírügynökség szerint Biden bátor döntésnek nevezte a csapaterősítéshez való hozzájárulást egy tízmilliós országtól.

Magyarország katonai képességeihez illeszkedő felajánlásról van szó, "részt veszünk logisztikai, kiképzési, tréning műveletekben, támogatjuk az ottani választásokat" - mondta Bajnai pénteken magyar újságíróknak Washingtonban. Magyarország azt vállalta, hogy több lépcsőben növeli az afganisztáni szövetséges haderők kötelékében szolgáló csapatai létszámát - tette hozzá a miniszterelnök. A kormány a héten már egyeztetéseket kezdett a parlamenti pártokkal az ügyben, "tájékoztattam a köztársasági elnököt a szándékunkról" - idézte Bajnait az MTI.

Bajnai szerint a kormány úgy számol, hogy nem kell átlépni azt a parlament által kijelölt határt, amely arra vonatkozik, hogy a külföldön szolgáló csapatok létszáma nem haladhatja meg az ezer főt. Ezért részben átcsoportosításra lesz szükség, de a kormány a Magyarország szempontjából stratégiailag fontos területeken nem akarja feladni kötelezettségvállalásait - idézte a kormányfőt az MTI.

A miniszterelnök az MTI tudósítója szerint azt mondta, hogy a kormány a héten már egyeztetéseket kezdett a parlamenti pártokkal az ügyben. "Tájékoztattam a köztársasági elnököt a szándékunkról" - mondta Bajnai.

Biden azt mondta: Barack Obama elnök nagyon szívesen találkozott volna a magyar miniszterelnökkel, de pennsylvaniai távolléte miatt erre nem kerülhetett sor. Bajnai Peter Orszaggal, a Fehér Ház költségvetési hivatalának magyar származású vezetőjével is találkozott a Fehér Házban.

A Honvédelmi Minisztérium szerint mintegy 380 magyar katona van Afganisztánban, ők főleg a Baglan tartományban működő, magyar vezetésű Tartományi Újjáépítési Csoportot (PRT) irányítják.

Barack Obama több hónapos egyeztetés után kedden jelentette be, hogy 30 ezer katonával erősíti meg az amerikai hadsereg afganisztáni misszióját, és egyben közölte azt is, hogy 2011-től megkezdik a kivonulást Afganisztánból. Az elnök kevesebb katonát küld, mint amennyit Stanley McChrystal afganisztáni főparancsnok kért, aki szerint 40 ezer emberre lett volna szükség a helyzet stabilizálásához.

Obama arra kérte az Egyesült Államok afganisztáni szövetségeseit, hogy támogassák erőfeszítésüket. "Barátaink velünk együtt harcoltak, véreztek és estek el Afganisztánban. Most össze kell fognunk, hogy sikeresen zárjuk le ezt a háborút". Az amerikai elnök szándékai szerint az átmeneti csapaterősítés során felkészítenék az afgán biztonsági erőket arra, hogy képesek legyenek biztosítani a rendet.

Az amerikai csapatok mellett 32 ezer NATO-katona is szolgál Afganisztánban, és a katonai szervezet pénteken közölte, hogy további 7 ezer katonával járulnak hozzá a hadművelethez. Ebben várhatóan két meghatározó tagállam, Franciaország és Németország nem vesz részt, ők nem akarnak erősítést küldeni. Ez tükrözi azt, hogy a nyolc éve tartó afganisztáni háború egyre népszerűtlenebb több NATO-tagállamban is.

Az Egyesült Államok két szoros európai szövetségese, Nagy-Britannia, Lengyelország és Olaszország Obama beszéde után bejelentették, eleget tesznek az amerikai elnök kérésének, és növelik afganisztáni kontingensük létszámát. Küldenek erősítést a szlovákok és a csehek is hajlanak rá.