Az afgán elnök szerint gyerekeket öltek meg egy nyugati hadművelet során

Vágólapra másolva!
Az afgán elnök szerint civilek, köztük több gyerek halt meg Kunar tartományban szombaton egy nyugati katonák által végrehajtott hadműveletben. A NATO azt állítja: nem tud ilyen hadműveletről. Az afgán elnök bizottságot állított fel az eset kivizsgálására.
Vágólapra másolva!

Legalább tíz afgán civil, köztük nyolc iskolás gyerek vesztette életét egy nyugati katonák által végrehajtott hadműveletben - közölte Hamid Karzai afgán elnök. Karzai szerint az eset szombaton, Kumar tartományban történt - írja a BBC. A kunari kormányzó azt mondta a Reuters hírügynökségnek, hogy tisztviselők nem tudnak a helyszínre menni a tálibok jelenléte miatt. A NATO szerint nincs feljegyzés arról, hogy katonai hadművelet, vagy azzal összefüggésbe hozható haláleset történt volna a térségben.

Karzai közleménye szerint kijelölt egy bizottságot az eset kivizsgálására. Egy, az AFP hírügynökségnek nyilatkozó magas rangú afgán tisztviselő szerint az áldozatok száma még változhat, ahogy a nyomozás felderíti a részleteket. Egy név nélkül nyilatkozó nyugati tisztviselő azt mondta az AFP-nek, hogy az Egyesült Államok különleges alakulatai a pakisztáni határ mentén hajtottak végre hadműveleteket, melyek során sok tálibot öltek meg és fogtak el. A BBC kabuli tudósítója szerint Kunar nehezen megközelíthető és a tálibok uralják, ezért az incidens kivizsgálása nem lesz egyszerű.