A Jobbik londoni terjeszkedése miatt aggódik a Times

Vágólapra másolva!
Cikket közölt szombaton a brit Times című lap arról, hogy londoni szervezetet alapít a Jobbik, amelynek vasárnap lesz a bemutatkozó előadása. A cikk szerint a Jobbik megjelenése félelmet kelt Londonban azok körében, akik a brit szélsőjobb előretörésétől tartanak.
Vágólapra másolva!

A Jobbik honlapján olvasható közlemény szerint november 22-én alakult meg Londonban a "Jobbik Britanniai Társasága", melynek célja, hogy "a Nagy-Britanniában élő magyarok között terjessze a nemzeti eszmét, a haza iránti elhivatottságot és a Jobbik programját". Vasárnap délután egy órától tartják első, bemutatkozó előadásukat a Gloucester Arms Pubban.

Szombaton a Times című brit lap is beszámolt róla, hogy a Jobbik londoni szervezetet alapít. A cikk antiszemitizmussal és rasszizmussal vádolt szélsőjobboldali magyar pártként említi a Jobbikot, és a szerző azt írja: a párt megjelenése félelmet kelt a szélsőjobb nagy-britanniai terjeszkedése miatt.

A cikk szerint szoros kapcsolat van a Nick Griffin vezette, bevándorlás-ellenes szélsőjobboldali Brit Nemzeti Párt és a Jobbik között, például a magyar párt csatlakozott Griffin európai szövetségéhez, amelyben európai szélsőjobboldali pártok vesznek részt.

A Times cikke szerint a Jobbik lesz az első európai párt, amelyik megpróbálja megvetni a lábát Nagy-Britanniában. A Jobbik Britanniai Társaságának nevező szervezet szóvivője, Fehér Tamás szombaton Londonban az MTI-nek azt mondta: jóllehet a szerveződés rokonszenvez a Jobbikkal, intézményesen nem tartozik a magyarországi párthoz, és politikai kampányt sem kíván folytatni. A szóvivő közölte: tudomása szerint jogi lehetőség sincs arra, hogy pártok más országokban saját szervezeteket hozzanak létre. Fehér Tamás "szűk baráti társaságként" írta le a Jobbik Britanniai Társaságát. Azt állította: a csoportnak a Brit Nemzeti Párttal sincs kapcsolata.

A Times megszólaltatta a BNP ellen kampányoló egyik brit szervezet, a Nothing British vezetőjét, James Bethellt, aki azt mondta: a Jobbik "visszataszító, szélsőséges párt, amely szoros kapcsolatokat ápol Nick Griffinnel, és amelynek vezetői rendszeresen gyűlöletre uszítanak a magyarországi kisebbségekkel szemben". Bethell kijelentette: "Nagy-Britannia demokratikus ország, és nem akarunk semmit külföldi fasisztákkal, akiknek az értékei éles ellentétben állnak a mi értékeinkkel: a toleranciával és a kiállással a kisemberért".