A drogkereskedelem mentett bankokat az ENSZ osztályvezetője szerint

Vágólapra másolva!
Drogügyletekből származó pénz mentett meg az összeomlástól több bankot is az ENSZ kábítószerrel és bűnözéssel foglalkozó osztályának vezetője szerint - írja a Guardian. Antonio Maria Costa azt állítja: egyes pénzintézetek a válság miatt kizárólag kábítószer-kereskedelemből származó pénzzel gazdálkodhattak. A brit bankárok bizonyítékot követelnek.
Vágólapra másolva!

A kábítószer-kereskedelemből befolyó dollármilliók serkentik a gazdaságot még a világgazdasági válság legnehezebb hónapjaiban is - állítja Antonio Maria Costa, az ENSZ kábítószerrel és bűnözéssel foglalkozó osztályának vezetője. Szerinte bizonyítható, hogy egyes bankoknak kizárólag a szervezett bűnözői hálozatoktól volt bevétele a tavalyi összeomlást követően. Costa szerint a bankokban megforduló 352 milliárd amerikai dollár jelentős része kábítószer-eladásból származik.

Costa közölte: a kábítószer-kereskedelemből származó bevétel és a válság kapcsolatára körülbelül 18 hónappal ezelőtt hívták fel a figyelmét a titkosszolgálatok, ügyészek. Egyes bankokban kizárólag a drogkereskedelemből származó pénz jelentett befektetési alapot. 2008 második felében a bankvilág a fennmaradásáért küzdött, így a beáramló pénz minden eddiginél nagyobb szerepet játszott a pénzintézetek életében, néhány bank csak így tudott megmenekülni a csődtől - jelentette ki, de nem volt hajlandó megnevezni a szóban forgó bankokat és országokat, mert szerinte az ő feladata nem a vádaskodás, hanem a probléma feltárása.

Costa szerint tavaly a rendszer gyakorlatilag megbénult, mert a bankok nem voltak hajlandók kölcsönöket adni egymásnak. A helyzet azóta javult, így az illegális pénz befolyása is kisebb.

A gyanú, hogy a bankokban megforduló 352 milliárd amerikai dollár jelentős része kábítószer-eladásból származik, felhívja a figyelmet arra is, hogy a bűnszövetkezetek pénzkezelési módszere megváltozott. Míg az illegális összegek korábban készpénzben vándoroltak egyik kézből a másikba, vagy offshore cégeken keresztül mosták tisztára a bevételt, ma már bankszámlákon pihentetik a hatalmas összegeket - írja a Guardian. A lap szerint feltehetően Nagy-Britanniában, Svájcban, Olaszországban és az Egyesült Államokban működő bankok érintettek az ügyben.

A brit bankárok szeretnék látni Costa bizonyítékait. Szóvivőjük azt mondta: nem vesznek részt semmiféle párbeszédben a pénzalapoknak újraszabályozását illetően, amíg ezek az állítások nem válnak bizonyítottá.