A CIA-val is kapcsolatba lépett a detroiti merénylő apja

Vágólapra másolva!
Találkozott a CIA egyik munkatársával a nigériai származású merénylő apja a CNN szerint. Az amerikai hírszerzésnek ezek szerint tudnia kellett volna a Delta-Northwest légitársaság gépe ellen készülő merényletről. A támadó apjával való beszélgetés azonban hatástalan maradt, a CIA-ügynök jelentése egyszerűen elsikkadt.
Vágólapra másolva!

A Delta-Northwest repülő elleni merényletre készülő nigériai férfi apja az amerikai hírszerzés, a CIA egyik munkatársát is tájékoztatta arról, hogy aggodalma szerint fia "radikalizálódott". Azonban ezt az információt nem terjesztették kellő mértékben a hírszerző szolgálatok között - közölte egy magát megnevezni nem kívánó forrás a CNN-nel.

Erről az amerikai hírtelevízió néhány órával azt követően számolt be, hogy Barack Obama elnök kijelentette: emberi mulasztások és a biztonsági rendszerben meglévő hézagok együttesen tették lehetővé, hogy a 23 éves nigériai robbanószert rejtve ruházata alá fel tudott jutni a légitársaság Amszterdamból Detroitba induló járatára.

A repülőgépet a 23 éves nigériai Umar Farouk Abdulmutallab próbálta felrobbantani, aki úgy szállt fel a gépre, hogy folyadék-, illetve portartály volt az öve alatt a testére erősítve, melyek tartalma összevegyítve veszélyes anyagot képez. Amikor a gép Detroithoz közeledett, a merénylő megpróbált robbanást előidézni, de csak a ruházata gyulladt meg, és sikerült őt legyűrni.

A névtelenül nyilatkozó forrás azt is elmondta, hogy a CIA-ügynök jelentést küldött a Virginia állambeli központba a fiatalember apjával folytatott beszélgetésről. A dokumentum azonban nem jutott el azokhoz az illetékesekhez, akik összehangolhatták volna a hírszerzési együttműködést.

A The Wall Street Journal című lap szerint az apa az Egyesült Államok abujai nagykövetségén találkozott a CIA-ügynökkel novemberben 19-én.