Szavakban már háborúzik Chávez

Vágólapra másolva!
Háborúval fenyegeti Kolumbiát és az USA-t Hugo Chávez venezuelai elnök, aki 15 ezer katonát küldene a kolumbiai határra. Chávez a figyelmet próbálja elterelni otthoni problémákról, de fenyegetése a kolumbiai elnök malmára hajthatja a vizet.
Vágólapra másolva!

"Ha békét akarsz, készülj a háborúra" - ezzel a kijelentéssel tüzeli honfitársait Hugo Chávez venezuelai elnök a szomszédos Kolumbia ellen. A szocialista államot építő Chávez azzal vádolja szomszédját, hogy segíti az Egyesült Államokat, amely Venezuela olajtartalékaira ácsingózik. Chávez vasárnap televíziós show-műsorában jelentette be, hogy 15 ezer katonát küld a két ország határára.

"Bajtársaim, egy napot sem vesztegethetünk fő célunk elérése során: készüljünk a háborúra, és segítsünk a népnek felkészülni a háborúra, mert ez mindenki felelőssége. Kiképezzük katonáinkat, forradalmi diákjainkat, dolgozóinkat, asszonyainkat... Úgy lehet elkerülni a háborút, ha felkészülünk rá" - mondta.

Chávez elsősorban azért támadja Kolumbiát és annak jobboldali elnökét, az USA-val jó kapcsolatot ápoló Alvaro Uribét, mert a múlt hónapban aláírt egy megállapodást, amelynek keretében amerikai csapatok érkeznek az országba. Hét kolumbiai katonai bázison fognak amerikai katonák állomásozni. Chávez meg van győződve arról, hogy országa megszállására készülnek - írja a brit Independent.

Kolumbia tagadja ezt, és Chávez háborús fenyegetése miatt az ENSZ-hez és az Amerikai Államok Szövetségéhez fordult, az amerikai katonákról pedig azt állítják, hogy csak a drogbandák és a baloldali gerillák elleni harcban segítenek majd nekik. Uribe elnök kijelentette, nem tesznek harci jellegű lépést semelyik ország ellen sem.

A Reuters szerint nem valószínű, hogy fegyveres akcióba torkollna a vita, bár egyre nagyobb a feszültség a 2000 kilométeres közös határon, ahol mindkét állam megerősítette katonai jelenlétét. Két hete például 11 kolumbiai férfi holtteste került elő itt, Chávezhez közel álló források szerint olyan fegyveresek voltak, akiket akkor öltek meg, amikor egy ellene szervezett puccsra készültek fel.

Venezuela októberben számos embert vett őrizetbe, akik szerintük Kolumbiának kémkedtek, az amerikaiakkal kötött megállapodás két hónappal ezelőtti aláírásakor pedig kereskedelmi büntetővámokat vezetett be Chávez, országa legfontosabb kereskedelmi partnerének számító Kolumbiával szemben.

Az EurasiaGroup kutatóintézet Reutersnek nyilatkozó munkatársa szerint Chávez csak a hazai nehézségekről - magas infláció, akadozó elektromos- és vízszolgáltatás - próbálja elterelni a figyelmet a háborús retorikával, és már a 2010. szeptemberi parlamenti választásokra készülve tüzeli a nacionalista érzelmeket.

Nem kizárt azonban, hogy Chávez harci tüzéből Alvaro Uribe is profitálhat. A jobboldali elnök támogatói ugyanis alkotmánymódosítással szeretnék elérni, hogy Uribe harmadszorra is indulhasson a posztért - hivatalosan csak kétszer lehet egymás után elnök -, és Chávez fenyegetése révén megszerezheti az ehhez szükséges társadalmi támogatást - írja a Reuters.