Vádat emeltek a texasi ámokfutó ellen

Vágólapra másolva!
Tizenhárom gyilkosság miatt vádat emeltek csütörtökön a texasi ámokfutó ellen. A férfit - aki csütörtökön rendezett vérfürdőt egy amerikai katonai támaszponton - egy meg nem született gyerek megölésével is megvádolhatják, az egyik lelőtt katonanő ugyanis terhes volt. A férfit akár halálra is ítélhetik.
Vágólapra másolva!

Tizenhárom előre megfontolt gyilkosság miatt vádat emeltek a csütörtökön a texasi ámokfutó ellen - írja a BBC.

A hadsereg őrnagyi rangú, 39 éves pszichiátere, Nidal Malik Hasan múlt csütörtökön rántott fegyvert a texasi Fort Hood-i támaszponton és lelőtt 13 embert, további 29 embert pedig megsebesített. Hasant végül egy rendőrnő lőtte le, a férfit azóta a hadsereg San Antonió-i kórházában kezelik.

A vérengzéshez valószínűleg hozzájárult, hogy muzulmán vallású férfi nem értett egyet sem az iraki, sem az afganisztáni háborúval, és ezért nagyon rosszul viselte, hogy Afganisztánba akarták vezényelni.

A vádakat a kórházban ismertették a férfival. A nyomozók kísérletet tettek kihallgatására, a férfi azonban megtagadta a vallomástételt. A hadsereg nyomozó parancsnokságának szóvivője szerint elképzelhető, hogy később újabb vádpontokat is megfogalmaznak Hasan ellen. Akár egy meg nem született gyerek megölésével is megvádolhatják, az egyik lelőtt katonanő ugyanis terhes volt. Ha elítélik, akár halálbüntetést is kiszabhatnak rá.

Barack Obama amerikai elnök vizsgálatot rendelt el az ügyben. A vizsgálat arra próbál fényt deríteni, hogy a kormányzati szervek tájékoztatták-e egymást a Hasanról korábban gyűjtött információkról. Az amerikai hírszerzés ugyanis állítólag már hónapokkal korábban tudott arról, hogy a pszichiáter megpróbált kapcsolatba lépni az al-Kaidával.