Szaúd-Arábia blokád alá vette a jemeni partokat

Vágólapra másolva!
Szaúd-Arábia kedden tengeri blokád alá vette Jemen vörös-tengeri partvidékét. Szaud-Arábia arról tart, hogy a jemeni lázadás átterjedhet a szaúdi területekre is. A jemeni lázadók néhány hónapja kezdtek harcba a kormány ellen.
Vágólapra másolva!

Szaúd-Arábia kedden tengeri blokád alá vonta Jemen vörös-tengeri partvidékét. Az intézkedést a szaúdi kormány egyik tanácsadója jelentette be Rijádban. Közölte: utasították a haditengerészetet, hogy minden gyanús hajót kutassanak át Jemen nyugati partjainál.

A szaúdi hadsereg korábban légicsapást mért az észak-jemeni síita (zaidita) lázadók állásaira, és felszólította őket, hogy vonuljanak vissza az ország belsejébe. Rijádban attól tartanak, hogy a jemeni lázadás átterjedhet a szomszédos - szintén síiták lakta - szaúdi területre.

Irán - a jemeni síita lázadók támogatója - előzőleg figyelmeztette a térség országait, hogy ne avatkozzanak be Jemen belügyeibe. A jemeni kormány tudatta, hogy célja a lázadók megsemmisítése. Így Szanaa valószínűleg üdvözli a szaúdi lépést.

A jemeni síita lázadók - akiket vezérük, Abdel-Málik al-Húszi klánja után húsziknak is neveznek - néhány hónapja ismét harcot vívnak a szanaai kormány ellen. Először 2004-ben fogtak fegyvert arra hivatkozva, hogy úgy érzik, politikai, gazdasági és vallási kirekesztés sújtja őket a szaúdi és nyugati támogatást élvező szanaai kormány részéről.