SS-jelképeket viselt Afganisztánban két cseh parancsnok

Vágólapra másolva!
Két SS-egység jelképeivel díszített sisakot hordott két cseh parancsnok Afganisztánban. Az elit rohamegységnél szolgáló katonatiszteket nemrég tüntették ki.
Vágólapra másolva!

SS-egységek jelképét hordta sisakján két Afganisztánban szolgáló cseh katonai parancsnok - írta a Mladá Fronta Dnes című cseh liberális napilap hétfőn. Jan Cermák főhadnagy és Hynek Matonoha zászlós sisakját szinte egész afganisztáni tartózkodásuk idején az SS Dirlewagen és az SS Hohenstaufen egységek jelképei díszítették.

Mindkét katonatiszt annál az elit cseh rohamegységnél szolgált Logar tartományban, amely a közelmúltban fejezte be afganisztáni misszióját, és több tagját feladatai példás teljesítéséért magas kitüntetésben részesítette a cseh védelmi miniszter. Az érintett tisztek szintén a kitüntetettek között voltak. Arra azonban nincs bizonyíték - írja az újság -, hogy a kitüntetéseket átadó védelmi miniszter és a törzsparancsnok tudott volna arról, hogy a két tiszt rokonszenvezik az SS-szel.

A hadsereg felsőbb vezetőit állítólag nagyon meglepte a hír, és Vlastimil Picek tábornok azonnal utasította a katonai rendészetet, hogy lépjen közbe. A lap szerint a katonai rendészet már korábban figyelmeztette a felsőbb parancsnokokat Cermák és Matonoha viselkedésére. A figyelmeztetés hatására a logari cseh kontingens parancsnoka, Petr Procházka állítólag elrendelte a jelképek megsemmisítését és megpróbálta eltüntetni a nyomokat. Néhány bizonyító erejű fénykép azonban fennmaradt. Az egység katonái úgy vélik, hogy a parancsnokság most szándékosan megpróbálja a szőnyeg alá söpörni a kényes ügyet.

"Az említett SS-jelképet valóban viseltem a sisakomon. Gyerekes dolog volt, amit nagyon sajnálok. Ma már tudom, hogy SS-jelképről van szó" - ismerte be a történteket Cermák a lapnak nyilatkozva.

Michal Mazal, a nácizmussal foglalkozó egyik cseh szakértő szerint az ilyen indoklás elfogadhatatlan. "Egyetemi végzettségű elitkatonáról van szó, nem pedig egy tinédzserről. A sisakokon viselt SS-jelkép annak bizonyítéka, hogy abszolút hibásan értelmezik a NATO elitkatonáinak szerepét" - jelentette ki Mazal.

A Mladá Fronta Dnes cikke néhány nappal azután jelent meg, hogy kiderült: egy hivatásos katona nyújtott segítséget a White Justice (Fehér Igazságosság) elnevezésű cseh neonáci szervezet tagjainak katonai kiképzéséhez. Az illetőt azonnal menesztették a hadseregből.