A bolíviai ellenzék szerint elfogult a Rózsa Flores-vizsgálat

Vágólapra másolva!
A bolíviai parlamenti bizottság kormánypárti tagjai elfogadták saját összefoglaló jelentésüket, amely szerint szakadár Santa Cruz-iak álltak a Rózsa Flores vezette csoport mögött. A jelentést az ellenzék távollétében fogadták el, akik szerint a kormánypárt azért akarja gyorsan lezárni az ügyet, mert a kormány érintettségéről szóló bizonyítékok is előkerültek.
Vágólapra másolva!

A bolíviai parlamenti bizottság kormánypárti tagjai elfogadták saját összefoglaló jelentésüket, amely szerint szakadár Santa Cruz-i politikai és pénzügyi vezetők álltak a Rózsa Flores Eduardo vezette állítólagos terrorista csoport mögött - írta pénteken több bolíviai lap.

A csoportot április 16-án számolták fel kommandósok: a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsát, az erdélyi Szovátáról származó Magyarosi Árpádot és Michael Dwyer ír állampolgárt agyonlőtték egy Santa Cruz-i szállodában. A magyar állampolgárságú, szintén szovátai Tóásó Elődöt és a bolíviai-horvát Mario Tadicot letartóztatták.

A 83 oldalas jelentést az ellenzéki tagok távollétében hagyta jóvá a kormánypárti többség. Az ellenzék szerint a kormánypárt azért akarja gyorsan lezárni az ügyet, mert olyan bizonyítékok is napvilágra kerülnek, amelyek közvetve a bolíviai kormány egyes tagjainak az érintettségére is utalhatnak.

A jelentés Rubén Costas Santa Cruz-i kormányzót és Branko Marinkovic helyi üzletembert nevezi meg annak a csoportnak a vezetőjeként, amely Santa Cruz autonómiájának kivívására jött létre. A dokumentum szerint a csoport pénzelte az állítólagos terroristákat is. Az ügyészség szerint 40 millió dollárt gyűjtöttek össze a tartomány elszakítására. César Navarro képviselő, a bizottság kormánypárti elnöke azt mondta a televízióban, hogy "a bűnöző csoport célja egy irreguláris hadsereg megszervezése volt".

Bernardo Montenegro ellenzéki képviselő értéktelennek tartja a jelentést, mert nem vette figyelembe a kommandósok akciójáról napvilágra került videofelvételeket és azokat az internetes beszélgetéseket, amelyek egyikében Rózsa valószínűleg Alvaro García Linera bolíviai alelnökkel beszél. Montenegro azt ígérte, hogy a bizottság ellenzéki tagjai folytatják a nyomozást, és elutaznak Magyarországra és Írországba is.