Robbantás siklatta ki a moszkvai expresszt

Vágólapra másolva!
Bombarobbantás okozta a péntek éjszakai súlyos vasúti balesetet Oroszországban, ahol kisiklott egy Moszkva és Szentpétervár között közlekedő éjszakai expresszvonat. Legalább 26 ember meghalt, és 100 utas megsérült - írja a BBC. A Ria Novosztyi szerint szombaton történt egy második robbanás is a helyszínen. Az ügyészség szerint terrortámadás okozta a tragédiát, szombaton már volt egy gyanúsítottjuk is. A robbanást állítólag egy szélsőjobboldali szervezet vállalta magára.
Vágólapra másolva!

Kétségtelenül egy bomba felrobbanása okozta az orosz vonatbalesetet, amelyben legalább 26 utas meghalt és 100 megsérült - írja a BBC az orosz ügyészségre hivatkozva. Tatjana Golikova egészségügyi miniszter szombaton azt közölte, 26 ember halt meg, 96 került kórházba és 18 embert keresnek. Korábban egy moszkvai tisztviselő 39 halottról beszélt, de szombat reggel ezt hivatalosan cáfolták az orosz hatóságok.

A Moszkvából Szentpétervárra tartó expresszvonat hátsó három vagonja siklott ki pénteken este kilenc óra után. A robbanás Oroszország egyik legforgalmasabb vasútvonalán történt, a vagonokban összesen 660-an utaztak. Az orosz vasúttársaság szerint a baleset Bologoje közelében, a Tveri és Novgorodi terület határán, Moszkvától 400 kilométerre, Szentpétervártól pedig 250 kilométerre történt a Néva Expresszel. A rendőrség szerint a vonat vezetője közvetlenül a baleset előtt behúzta a vészféket.

Terrortámadás

A terrortámadás gyanúját először egy, a baleset helyszínén talált kráter vetette fel, és az orosz vasúttársaság is robbantásra gyanakodott. Nem sokkal ezután az orosz tévécsatornák közzétettek egy hangfelvételt, amelyen állítólag a vonat vezetője telefonált a rendkívüli helyzetek minisztériumába a mobiltelefonjáról, és azt közölte, valamilyen robbanást érzékelt a vonat alatt. "Robbanás történt a vonat alatt, nem tudom, mibe ütköztünk, de kisiklottunk. A mozdony és az összes vagon füstbe borult" - mondta. Néhány szemtanú állította, hogy a vonat kisiklása előtt hangos dörrenést hallott. A Ria Novosztyi hírügynökség által közölt képeken az látszott, hogy a vasúti pályától több méterre is hevernek síndarabok.

A Pravda internetes kiadása az FSZB-re hivatkozva azt írta, hogy a robbanást egy házi készítésű pokolgép okozta, amelynek hét kilogramm TNT-bel megegező ereje volt. A Pravda és a Ria Novosztyi szerint a helyszínen történt egy második, kisebb erejű robbanás is, helyi idő szerint szombat délután kettőkor, de ez nem okozott károkat.

Forrás: AFP

Közben az orosz államügyészség bejelentette, hogy vizsgálatot indít terrortámadás gyanúja miatt. Szombaton délután az ügyészség azt közölte: a nyomozók megtalálták egy robbanószerkezet több darabját a helyszínen. Az orosz hírügynökségek szerint az orosz főügyész terrorizmus vádjával eljárást indított. Van már egy gyanúsított is, az orosz belügyminiszter szerint egy 40 év feletti, köpcös, vörösesszőke férfit keresnek.

Szergej Sojgu, a rendkívüli helyzetek minisztere kora este bejelentette, hogy az evakuálás befejeződött, a Moszkva-Szentpétervár vonalon este egy sínpáron megindult a közlekedés.

Kik lehettek?

Egyelőre semmilyen hivatalos állásfoglalás nincs arról, hogy vajon kik és miért akarták felrobbantani a vonatot. Dmitrij Medvegyev elnök felszólította a hatóságokat, hogy tegyenek meg mindent az áldozatok családjáért és a sérültekért, és derítsék ki, mi okozta a tragédiát.

Az MTI az Eho Movszki rádióadóra hivatkozva azt jelentette, hogy a robbantást egy Combat 18 elnevezésű szélsőjobboldali szervezet vállalta magára. A hatóságok egyelőre kétkedéssel fogadták a bejelentést

A Combat 18-at a Vér és Becsület elnevezésű neonáci szervezet katonai szárnyának tekintik, 1991-ben alakult, és azóta a nyugat-európai országokban folyamatosan fellépnek tagjai ellen a hatóságok. A jelenlegi ismeretek szerint Nagy-Britanniában, Belgiumban, Németországban és Oroszországban működik szervezete. Az orosz szervezet tagjait erőszakra különösen hajlamosnak tartják. Tagjai már számos esetben gyilkoltak muszlimokat, cigányokat és antifasisztákat, de csak néhány esetben kerültek bíróság elé.

Az egyik Szentpétervár és Moszkva között közlekedő járat ellen 2007-ben már követtek el pokolgépes merényletet, akkor 27-en sérültek meg.