Meleg német kémet vádolnak államtitkok elárulásával

Vágólapra másolva!
Megkezdődött Münchenben annak a német kémnek a pere, aki a vád szerint államtitkokat árult el szeretőjének - írja a Spiegel Online. A többéves koszovói kiküldetésen részt vevő két férfit őrizetbe vették, vesztüket egyikük felesége okozta. A botrányos ügy a lap szerint súlyosan megrongálhatja a német titkosszolgálatok tekintélyét. Az ügyvédek máris homofóbnak nevezték az eljárást.
Vágólapra másolva!

Anton K. német kém, aki a vád szerint meleg társának árult el államtitkokat. Ügyét a müncheni regionális bíróság tárgyalja, és olyan dolgok derülhetnek ki a per során, amit a legtöbb titkosszolgálat inkább nem fedne fel - írja a Spiegel. Ha bebizonyosodik a vád, akkor azért szégyenkezhet majd a hírszerzés, mert több éve alkalmazott egy olyan ügynököt, aki nem megbízható. Ha viszont a megvádolt férfinak ad igazat a bíróság, akkor az lesz kellemetlen a szervezetnek, hogy nagy erőforrásokat mozgósított egy olyan eljárás érdekében, amely egyik munkatársuk befeketítésével zárult..

A történet 2005. február 25-én kezdődött, amikor a korábbi katonát, Anton K.-t a koszovói fővárosba, Pristinába vezényelték. Itt a német külügyminisztériumnak dolgozott, de volt egy titkos küldetése is: megbízható helyi forrásokat kellett gyűjtenie a német hírszerzés számára.

A férfi, aki feleségét és gyermekét hagyta hátra Németországban, lakást bérelt Pristinában, és katonai külsejét is lazábbra cserélte: megnövesztette a haját, és pólóban-strandpapucsban járkált a városban. Pár héttel beköltözése után egy kávézó teraszán épp hazatelefonált, amikor egy férfi elindult felé. Ő volt Murat A., egy helyi kereskedő, aki meglepő módon tökéletes délnémet dialektussal szólította le Anton K.-t. Azt állította, Afrimnak hívják, macedón-albán gyökerű, és Offenburg városában nőtt fel Dél-Németországban.

Ezután Anton K. engedélyt kért és kapott arra, hogy tolmácsként alkalmazza a férfit. A két férfi között intim viszony alakult ki, összeköltöztek Pristinában, és egészen 2009-ig meghosszabbították küldetésüket. A Németországban hagyott feleség azonban rájött, hogy férje új társát jelölte meg életbiztosításának kedvezményezettjeként. Szólt a titkosszolgálatnak, amely elkezdte vizsgálni, nem szivárogtatott-e ki Anton K. valamilyen államtitkot.

Végül Németországba hívták mindkét férfit, majd őrizetbe is vették őket. 40 nap után szabadultak, most szabadlábon védekeznek. Murat A.-t azzal vádolják hogy betekintést nyert a hírszerzés működésébe, és hogy valószínűleg kapcsolatban állt az alvilággal, illetve a macedón és az albán titkosszolgálattal. Az ügyvédek szerint nevetséges az összes vádpont, mivel nem került ki minősített információ Anton K.-tól. A védők állítják: a vádlottak a hírszerzés homofóbiájának az áldozatai.