Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Közel százan vesztették életüket már a szaúd-arábiai özönvízszerű esőzés miatt. A szaúdi hatóságok állítják, hogy mindent megtesznek a károk enyhítésére, de ezrek panaszkodnak arra, hogy a rossz infrastruktúra súlyosbította a természeti csapás következményeit. Az esőzés a most kezdődött mekkai zarándoklat résztvevőit is sújtja, de a hatóságok szerint zarándok nincs az áldozatok közt.
Vágólapra másolva!

Megközelítette a százat a szaúd-arábiai áradások halálos áldozatainak száma - írja a BBC. A mekkai zarándoklat idején lecsapó esőzések a legsúlyosabbak évek óta a térségben. Több tucat ember eltűnt, ezért félő, hogy a halálos áldozatok száma tovább fog nőni.

A hatóságok azt állítják: ételt osztanak és átmeneti szállást biztosítanak azoknak, akik elveszítették otthonukat az áradások miatt. Sokan azonban közömbösséggel vádolják őket, és azzal, hogy nem lett volna szabad hagyniuk, hogy a katasztrófa megtörténjen. Egy ügyvéd perrel fenyegette meg Dzsidda város vezetését, több ezren pedig a Facebook közösségi portálon írták meg panaszukat a rossz infrastruktúrára egy külön erre a célra létrehozott oldalon.

Sok áldozat az autójában vesztette életét, amikor lecsapott az esőzés: megfulladtak vagy balesetet szenvedtek. A jelentések szerint többen akkor haltak meg, mikor rájuk omlott egy híd.

Az esőzés kezdete egybeesett a mekkai zarándoklat kezdetével, mely az iszlám öt fő pillérének egyike, és amelyen minden hithű muzulmánnak legalább egyszer részt kell vennie, ha anyagi lehetőségei és egészségi állapota ezt megengedi. A hatóságok szerint zarándok nincs az áldozatok között.

Az árvizek Dzsiddán kívül Mekkát és Rabigh városát is érintették.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről