Nekigyürkőzik Obama reformjának a szenátus is

Vágólapra másolva!
Megszavazta szombaton az amerikai szenátus, hogy megkezdjék az egészségügyi törvényjavaslat vitáját. Az egészségügyi törvény Barack Obama amerikai elnök belpolitikai programjának egyik legfontosabb része. Ha a felsőház is megszavazza a javaslatot, Obama januárban írhatja alá az amerikai egészségbiztási rendszert átszabó törvényt.
Vágólapra másolva!

A washingtoni szenátus szűk többséggel szombaton megszavazta, hogy megkezdjék az amerikai egészségbiztosítási rendszer átalakításáról szóló törvényjavaslat vitáját - írja a BBC. A vita megkezdése mellett szavazott a 100 tagú szenátus 58 demokrata tagja, valamint 2 független szenátor, ellene pedig 39 republikánus szenátor.

A felsőházi vita november 30-án kezdődik, és legalább három hétig tart majd. Az amerikai képviselőház novembere elején 220-215 arányban fogadta a javaslatcsomagot. Ha a szenátus is elfogadja a saját tervezetét, akkor a kettőt januárban hangolják össze, Barack Obama amerikai elnök pedig ezt követően írhatja alá a végeleges változatot.

Az egészségügyi csomag Barack Obama amerikai elnök belpolitikai programjának egyik legfontosabb része. A javaslat azt ígéri, hogy a jelenleginél 36 millióval több emberre terjeszti ki az egészségbiztosítást, amely a következő években a tervek szerint már a lakosság 96 százalékának nyújtana ellátást. A tervezet az elmúlt évtizedek legnagyobb változását jelenti az amerikai egészségügyi politikában.