Rekordméretű olajtankert zsákmányoltak a szomáliai kalózok

Vágólapra másolva!
Gigantikus tankhajót raboltak el szomáli kalózok vasárnap - közölte az EU haditengerészeti missziója. A görög tulajdonú hajó az amerikai New Orleansbe szállított olajat, és a Seychelle-szigeteknél térítették el fegyveresek.
Vágólapra másolva!

Amerikának szánt olajszállítmányt szállító tankert foglaltak el szomáliai kalózok vasárnap - írja a BBC. A görög tulajdonú Maran Centaurus 1300 kilométerre hajózott a szomáliai partoktól az Indiai-óceánon, amikor elfoglalták és eltérítették.

A hatalmas, 300 ezer tonnás óceánjáró lehet a legnagyobb hajó, amit valaha hatalmukba kerítettek a szomáliai kalózok. A teherhajón 28 matróz tartózkodott a támadás idején. A görög parti őrség szóvivője azt mondta a Reutersnek, hogy kilenc fegyveres csapott le a hajóra, amely épp a Seychelle-szigeteknél járt.

A tanker a szaúd-arábiai Dzsidda kikötőjéből az amerikai New Orleans városába tartott. Jelenleg a szomáliai partok felé úszik. A BBC arról nem írt, kértek-e váltságdíjat a kalózok a hajóért.

Nem ez az első szupertanker, amit elraboltak a szomáliai kalózok: tavaly novemberben a 2 millió hordónyi olajat szállító Sirius Start rabolták el, eddig ez volt a legnagyobb elrabolt hajó. A szaúdi tankert végül január elején engedték el a kalózok, állítólag 3 millió dolláros váltságdíj fejében.

A kalóztámadások az utóbbi két évben lettek gyakoriak az Indiai-óceánon és az Ádeni-öbölben. Emiatt indította el az Európai Unió az első saját haditengerészeti műveletét, az Atalantát, illetve jelentek meg kínai, amerikai és indiai hadihajók is a térségben. A fokozott katonai jelenlét azonban nem riasztotta el a kalózokat.