Lezuhant egy orosz katonai járőrgép, tízen meghaltak

Vágólapra másolva!
Tíz ember meghalt, mikor pénteken lezuhant egy katonai járőrgép Oroszországban. Az orosz védelmi minisztérium illetékese szerint a gép víz fölött repült, mikor megszakadt vele a kapcsolat.
Vágólapra másolva!

Pénteken lezuhant egy Tu-142-M3 típusú katonai járőrrepülő Oroszországban, a habarovszki régióban. Az orosz hatóságok szerint a gépen tartózkodó mind a tíz ember életét vesztette. Az orosz védelmi minisztérium szerint a tengeralattjáró-elhárító gép a kontinens és Szahalin szigete között fekvő Tatár-szoros felett gyakorlatozott pénteken, amikor megszakadt vele a kapcsolat, és eltűnt a radarképernyőkről.

A rendkívüli helyzetek minisztériuma szerint a repülőgép a tengerbe zuhant. Hadihajók, katonai helikopterek és polgári rendeltetésű hajók több órás kutatás után megtalálták a baleset valószínű helyét, ahol olajfolt volt. Ezen a helyen a tenger ötven méter mély. Katonai források közölték, hogy roncsokat, illetve holttesteket is találtak a környéken, de hivatalosan ezt nem erősítették meg.

A négypropelleres, nagy hatótávolságú Tu-142-eseket az orosz haditengerészet járőrgépként használja. A Tu-142-es a Tu-95-ös nehézbombázó tengerészeti járőr változata. A Tu-142-es első prototípusa 1968. június 18-án repült először. A Tu-142-es személyzetét általában 8 fő alkotja, akik felelősek a radarok és az elektromos berendezések kezeléséért. Egy-egy járőröző repülés - légi utántöltéssel - körülbelül 12 óráig tart. A gép maximális repülési magassága 13 700 méter. A tengeralattjárók felkutatásakor ennél sokkal alacsonyabban repülnek.