Lelőtték Rátgéber ex-klubjának tulajdonosát

Vágólapra másolva!
Ismeretlen tettesek Moszkvában, a nyílt utcán lelőtték Sabtaj von Kalmanovicsot, a Rátgéber László vezetőedzőt múlt héten menesztő Szpartak Moszkva női kosárlabdaklub tulajdonosát. A vagyonos üzletember korábban hosszú ideig élt Izraelben, ahol kémkedés miatt börtönbüntetésre ítélték. A klubbal múlt héten szakító Rátgéber közölte, sokkolta a hír, és úgy fogalmazott, Kalmanovics "velem mindvégig csak jót tett, jó szívvel emlékezem rá".
Vágólapra másolva!

A gyilkosság a Novogyevicsij-kolostor melletti egyik utcában történt kora délután Moszkvában. A Szovjetszkij Szport hétfői internetes kiadása szerint Sabtaj von Kalmanovics milliárdos autója a fővárosban megállt egy lámpánál, amikor tüzet nyitottak rá. Az üzletember a helyszínen életét vesztette, míg sofőrje súlyosan megsérült a merényletben.

A tettesek - a feltételezés szerint ketten voltak - egy Lada gépkocsin elmenekültek. Az ügyészség bérgyilkosságot feltételez, és nem zárja ki, hogy a történtek Kalmanovicsnak a sportklub elnökeként kifejtett tevékenységével függnek össze.

A litván, orosz és izraeli állampolgársággal is rendelkezett Kalmanovics irányításával a Szpartak sorozatban három Euroliga-aranyérmet nyert, míg 2005-ben a Szamarát vezette diadalra. A 60 éves üzletember a mai Litvánia területén született, és 1971-ben Izraelbe költözött, ahol a szovjet zsidók letelepedésével foglalkozott kormányzati tanácsadóként, 1988-ban azonban kémkedésért elítélték, és öt évet töltött börtönben - írja az AP hírügynökség.

Kalmanovics börtönbüntetése után költözött Moszkvába, és 1993-94-ben Ioszif Kobzonnal, az üzletemberként is ismert híres énekessel közösen alapított több céget Oroszországban. Kalmanovics mecénásként és producerként is ismert volt: ő szervezte egyebek között Michael Jackson, Tom Jones, Liza Minnelli és José Carreras oroszországi turnéit.

"Teljesen sokkolt a hír, alig tudok megszólalni - nyilatkozta az MTI-nek Rátgéber László. - Velem mindvégig csak jót tett, jó szívvel emlékezem rá. Hihetetlen." Rátgéber múlt héten közölte, hogy távozik a moszkvai klubtól. Az [origo]-nak adott interjújában akkor úgy fogalmazott, "be kell látnom, hogy egy szeszélyes milliárdos úgy dönt, ahogy neki tetszik". A szakítás már egy ideje levegőben lógott, az orosz bajnokság első két összecsapásán ugyanis a másodedző Pokey Chatman ült a kispadon, az október 20-i Galatasaray elleni európai Szuperkupa-meccsen (92-59) viszont Rátgéber neve szerepelt a jegyzőkönyvben, és a csapatot is ő irányította.

Ez után kért az edző tisztázó beszélgetést Kalmanovicstól, aki Rátgéber szerint azzal érvelt, hogy az orosz bajnoki szabályok értelmében legfeljebb hét külföldi játékost foglalkoztathat egy klub, és ha külföldi edző vagy edzők licencét is kiváltja, akkor minden edző alkalmazása egy-egy helyet elvesz a játékoskontingensből.

"Erre én megkérdeztem, hogy az az egy miért az amerikai Pokey Chatman, amire ő nem tudott válaszolni. Mivel két edzője nem lehet a csapatnak, feltettem a kérdést, hogy ki legyen a vezetőedző. Erre ő határozottan azt mondta, hogy Chatman. Erre felajánlottam, hogy bontsunk szerződést, mert ő engem vezetőedzőnek szerződtetett, nem másodedzőnek" - idézte fel a beszélgetésüket Rátgéber.