Kivégeztek 9 embert Kínában az urumcsi zavargások miatt

Vágólapra másolva!
Kivégeztek kilenc embert Kínában az ujgurok lakta Hszincsiang tartományban júliusban kitört zavargások miatt. Az etnikai hátterű összecsapásokban csaknem 200 ember vesztette életét, és mintegy 1700-an megsérültek.
Vágólapra másolva!

Kilenc ujgur nemzetiségű férfit végeztek ki Kínában, akik a júliusban kitört hszincsiangi zavargásokban vettek részt - írja a BBC kínai hírügynökségi jelentésekre hivatkozva. A halálos ítéletek az állami Új Kína Hírügynökség tudósítása szerint gyilkosság és gyújtogatás miatt születtek, de a híradásokból nem derül ki, hogy a kivégzettek a kisebbségi ujgur vagy a többségi han kínai nemzetiségűek voltak-e. A korábbi hírek alapján valószínű, hogy nyolc ujgurt és egy han kínait végeztek ki.

A július elején az ujgur autonóm terület székhelyén, Urumcsiban kitört zavargások során majdnem 200 ember vesztette életét, és mintegy 1700-an megsérültek. Az ujgurok eredetileg békés tüntetést szerveztek, követelve két ujgur meggyilkolásának a tisztázását. Az állami média szerint a demonstrálók támadtak, míg a másik oldal azt állítja, hogy válogatás nélkül lőttek a tüntetőkre. A zavargásokat a városban többségben élő hanok megtorlása követte, a halálos áldozatok a hatóságok szerint főként hanok. (Korábbi cikkünket itt találja.)

A kínai média akkor 1600 őrizetbe vételről számolt be, míg a rendőrség 718 előállítást erősített meg. Az urumcsi han lakosság erélyes ítéleteket követelt a bíróságoktól. Októberben a zavargások 21 résztvevőjét ítélték el, összesen 11 embert ítéltek halálra, közülük ketten két év haladékot kaptak. Ez utóbbi ítéletet általában életfogytiglani börtönbüntetésre enyhítik a BBC szerint. A büntetéseket gyújtogatás, rablás, rongálás és gyilkosság miatt szabták ki.

Hszincsiang 20 milliós lakosságának csaknem a fele ujgur, a tartományt Kína szigorú ellenőrzés alatt tartja és elutasítja a helyiek önrendelkezését. A terület elszakadásáért küzdő szeparatisták évtizedek óta harcolnak a kínai uralom ellen. Peking az ujgurokat terrorista szervezkedésekkel - többek közt a tavaly augusztusi pekingi olimpiai játékok alatt elkövetett támadások elkövetésével vádolja. (A hanok és az ujgurok közötti erősödő feszültség hátteréről itt olvashat.)